Тешањ: Има 22 године, 49 кг, црни појас и фабрику од 100 радника!

Изгледа као да је тек изашла из основне школе, а сувласница је фирме од 100 радника и вози опасног кабриолета. Али, немојте да вам неморалне мисли падају напамет: она има црни појас!

Hajrudin Redžović / 14. септембар 2016

Када бисте затворених очију пружили руку да се упознате са њом, сигурно бисте закључили да се ради о дјетету. Јер, она има само 49 килограма – према томе и ручице, а не руке.

Када отворите очи, пред вама се стварно укаже дјевојчица из сусједства која је на љетњем распусту и која се радује што ће на јесен уписати четврти разред гимназије и тријумфално постати поносни матурант. Али, изглед и овдје вара. Дјевојчица Васва Халиловић има црни појас, сувласница је у очевој фирми која запошљава 100 људи и идуће године ће дипломирати Финансије и банкарство на престижном СССТ универзитету у Сарајеву.

Тежи пут

Ово је прича о жени која је са 22 године успјела, а – зачудо – није кренула путем којим иду старлете, силиконске спонзоруше и разноразне естрадне звијезде и звјездице.

Ишла је тежим путем. Јер, поштење се на крају увијек исплати, зар не? Васва Халиловић. Из града који је у бизнису већ одавно један велики бренд. И изнад којег зора свиће. Из Тешња.”Мој тата није тајкун!”

“Стварно не знам зашто желите интервју са мном, нисам вам ја никаква вијест”, показала је на почетку своју скромност Васва Халиловић, не претварајући се.

Наравно да није у праву: она јест вијест. Прво што ће вам изазвати пажњу је сцена када госпођица Халиловић улази у свој ауди А5 – цабрио.

Неупућени би помислио како је новопечени тајкун купио ‘играчку’ својој кћерки која нема ни возачку дозволу јер је малољетна.

Васва, уствари, не воли кад јој тату неко назове тајкуном, и још ‘новопеченим’: “Када у ‘земљама у транзицији’ каква је БиХ, желите да оцрните човјека који је успио у бизнису, онда га назовете тајкуном. Према рјечнику, ‘тајкун’ је, уствари, комплимент, јер означава богатог и моћног пословног човјека, индустријалца, магната. Ништа увредљиво, дакле. Код нас ‘тајкун’ никада није била неутрална ријеч каква она изворно јест, већ је на самом почетку добила пежоративно значење – готово као криминалац.”

“Добро, да ли је Васва Халиловић кћерка јединица из богате беговске куће”, преформулирали смо питање.

“Хаха, то је она од Елвиса Ј. Куртовића. Чујте… Лјуди у нашој држави још увијек размишљају соцреалистички. Онај клик у главама још увијек се није догодио.

Дакле, у антикапиталистичком расположењу свако богатство је мала непријатност. Све донедавно било је јако тешко стећи богатство легалним, односно легитимним путем. Ех, сад… Шта значи бити богат?

Мој отац Ахмо није никакав новопечени тајкун. Прешао је тежак пут од таксисте до индустријалца (ако није претенциозно човјека који у фабрици запошљава 100 људи назвати индустријалцем).

Имао је петљу да као момак прије 40 година напусти сигуран државни посао и отисне се у приватнике. У почетку је, дакле, таксирао, касније смо имали кафић, па камионе којима смо другима обављали услуге пријевоза…

Више пута је мој отац падао, али увијек је устајао. Сад је цијела породица стасала, и нема више падања. Увијек смо, наиме, били у неком приватлуку – тако да све ово није дошло преко ноћи”, исповиједа се Васва Халиловић.

А шта је то ‘што није дошло преко ноћи’? Па, породична фирма, у којој је Васва равноправан члан четверочланог ‘управног одбора’. Додуше, тата Ахмо мало је равноправнији, јер управо он ‘пресијече’ када треба пресјећи. Мама Джана пази на финансије, а Васвин брат Хакија, грађевински инжењер, поред осталог води и сестринску фирму која се бави домаћим и међународним транспортом.

У породици влада демократија. Никада се није догодила ситуација у којој газда Ахмо говори у стилу: “Шта ти знаш, ти си дијете!” Нема тајни и табу тема. Дјеца се консултирају приликом доношења сваке важније одлуке, па и приликом избора марке аутомобила.

Васва је ратно дијете. Дошла је на свијет 1994. – управо у години када јој је отац изгубио све. Чак је и камион који је дао за одбрану државе морао расходовати. “Јебо и камионе и авионе, добио сам дијете!”, био је сретан Ахмо Халиловић.

“Ово је моја најважнија инвестиција!” – поносно је тада узвикивао док је уз чашицу прослављао рођење кћерке. Касније се мало исправио, па је рекао да је то само пола његове најважније инвестиције. Друга половина је, наравно, његов син Хакија који се родио четири године раније.

Попут феникса

“Крај рата смо дочекали буквално без игдје ичега, не рачунајући кућу у центру града која никада није губила своју вриједност. Сјећам се да сам те прве послијератне (1996.) године, заједно са малом Васвом, отишла аутобусом у Зеницу да купим себи ципеле, јер сам имала само једне, готово подеране. Хоћу да кажем да смо тада поново кренули од нуле – након више (пријератних) пословних авантура у које је улазио мој Ахмо. Држали смо и кафић у приземљу, имали сластичарну, велепродају пића, пржионицу кафе…

Али, као што су неки људи већ примијетили, мој муж се као феникс увијек диже из пепела. Знао је: није важно колико пута паднеш, важно је да сваки пут устанеш”, прича своје искуство Васвина мајка Джана Халиловић.

Откако му се кћер родила, Ахмо Халиловић више није падао. Васва му је била талична. Испоставило се да је човјек изрекао праву истину када је говорио о својој највећој животној инвестицији.

Ова дјевојка каже да су јој у сјећању остале урезане слике из раног дјетињства. А оне, те слике, нису биле ружичасте. И сада јој из очију избијају емоције када прича о свом оцу који је из ничега покушавао направити нешто. По ко зна који пут. Присутан је био страх од поновног пословног краха. “Тата ме је водио са собом да заједно продајемо половну робу. На својој сам кожи доживјела дизање из мртвих. Успорено и тешко, али сигурно, стајали смо на ноге”, озбиљним гласом говори Васва.

“Али, сада возиш опасног кабриолета! Има се, може се…”, задиркујемо је.

“Мени то није смијешно”, реагирала је нервозно. “Рећи ћу вам нешто… Док су моје другарице још у осмом основне почеле излазити, ја сам са татом пекла занат. Обилазили смо и бувљаке – са голфом ‘двојком’!

Први пут сам изашла у четвртом гимназије, а морала сам се кући ‘нацртати’ до 22.30 сати. Зар мислите да ја због свега тога могу бити бахата? Имам ожиљака, а они су учинили да данас посједујем емпатију, и то велику. Па, ми у фирми имамо 100 радника – то су људи од крви и меса. Они имају породице, кредите и хипотеке. Велика је то одговорност.”

“Ауди А5, госпођице Халиловић, ауди…”, инсистирали смо.

“Хоћете поштено? Заслужила сам то ауто. На неки начин сам га и зарадила код својих родитеља. Само сам се једанпут понашала како не треба. На аутопуту крај Високог сам нагазила папучицу гаса како бих претекла ‘дијаспорца’ у БМ-у који ми је претходно исплазио језик док ме претицао.

Био је то мушки шовиниста који је мислио да се може ‘некажњено’ ругати женама које возе. Да бих му показала да се не може правити важан и да бих га претекла, возила сам преко 200 илометара на сат.

Но, то није епизода којом се поносим и не бих је поновила”, извињава се Тешањка.

“Елвис Ј. Куртовић, други пут: Ти никад ниси скухала супу и никад ниси радила физичко… Препознајеш ли се?, питамо је даље.

“Не, јер знам скухати супу, а мама каже да правим бољи домаћи хљеб од ње. А кад питате да ли сам радила физичко, вјероватно мислите на тјелесно, хаха… Не само да сам радила физичко – тренирала сам карате два пута дневно.

Почела сам са девет година. Имам црни појас и полагала сам испит за тренера. Прва сам жена у Тешњу која је почела тренирати кик-бокс. Власница сам више медаља, била сам државни првак, а освојила сам и првенство Балкана. А на ово сам највише поносна и желим вам то рећи: увијек сам се борила у категорији до 50 килограма, али када сам на државном првенству у Илијашу оборила 10 килограма тежу противницу, назор су ме угурали у вишу категорију. Из старијих кадета у јуниоре. Био је то случај без преседана”, све је расположенија Васва.

И баш тада, када је добила и позив из државне репрезентације, ова врхунска спорташица пала је с мотоцикла. Брзо се опоравила, али већ је увелике била у другом разреду гимназије. За то вријеме посао њеног оца се значајно развио. Васва оставља спорт и почиње врло озбиљно асистирати оцу у његовом бизнису. И даље је одличан ђак у школи, као што је, коначно, био и њен брат Хакија који је предлаган и за ‘ученика генерације’. “Сад бих се вратила каратеу и кик-боксу, али не могу због обавеза”, каже она сјетно, “али и данас одржавам форму. Борилачки спорт је као вожња бицикла: кад га једном научиш – никад не заборавиш”.

Узор Пеп Гуардиола

Година је, дакле, 2010. На магистралном путу Добој – Теслић, Ахмо Халиловић већ има три добро уходане трговачке радње и 10 упослених. Продавао је половну ПВЦ столарију. Сада је почео размишљати о властитој производњи. О фабрици!

Кренуо је скромно, са три половне машине у изнајмљеном подруму. Постигли су обитељски консензус да ће машине продати у старо гвожђе ако посао не крене. Али, посао је процвјетао изнад свих очекивања. Ахмин адреналин је прорадио. У љето 2013. године на неформални (породични) ‘управни одбор’ износи приједлог о проширење бизниса: градиће се права правцата фабрика! Джана Халиловић каже да јој је муж само рекао: “Ја бих зажмирио, па куд пукло!” Сагласност ‘управног одбора’ била је тренутна.

“Ахмо није човјек од половичних рјешења. Увијек је ишао на све или ништа. Управо њему најбоље пристаје она народна да ко не рискира – тај не профитира”, познаје Ахму његова супруга.

И мала Васва каже како је било врло напето око одлуке за градњу властите фабрике:

“Мој отац стварно најбоље функционира кад је под притиском. Ја сам ту на тату. И ја сам ‘адреналински тип’. Не само зато што сам ован у хороскопу, хаха. Када сам прије неколико дана чула како тренер Манчестер Ситија, Пеп Гуардиола, каже како најбоље ради када је под притиском – знала сам да смо на правом путу”.

Васва је и Манијак, страствени навијач сарајевског “Жеље”.

Чак је уплатила и да се купе столице за стадион на Грбавици. Има једног момка и тројицу који чекају да прекине. Ова дјевојчица из сусједства не пије, не пуши, и није члан владајуће партије. У џамију иде рамазаном и пости 30 дана. Нјени сусједи кажу да је одрасла у космополитској, а не националистичкој породици. Хоћете још…? Знамо да сада аплаудирате – сви осим Хорди Зла. А она би се само зацрвенила. Јер има образ. Васва Халиловић. Мала Жена са великим Ж.

 

У сарадњи са Омега продукцијом

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.