Тако је говорио Здравко Гребо: Заратили би, ал’ немају пара

"Људи би требали гласати онако како живе, а живе биједно и у Билећи, и у Грудама или у некој бошњачкој забити"

BUKA portal / 28. јануар 2019

Пофесор емеритус на Правном факултету Здравко Гребо преминуо је јутрос у Сарајеву у 71. години.  На Правном факултету предавао је више од 40 година. Тачно прије годину дана гостовао је на телевизији ФАЦЕ гдје је говорио о актуелној ситуацији у бх. друштву.

Његов интервју преносимо у цјелости.

Гребо је  анализирао једну врсту орвелијанске дилеме. Када ће се пролетери побунити. Орwелл каже: „Неће се побунити док не постану свјесни, неће постати свјесни док се не побуне.“

У том смислу истакнути босанскохерцеговачки интелекулац наводи:

“По свим статистикама ми смо најсиромашнија држава у Европи и то су чињенице. Људи живе на ивици сиромаштва, а двадесет посто људи испод ивице сиромаштва, у тоталној биједи. Питање је зашто се људи не буне? Вјероватно се не буне што кажу, нек’ се не пуца, друго, дај и ово што имамо, и треће, што мислим да је капитално, што мени није јасно, а очекујем октобарску револуцију у октобру, да је произведена свијест, мени никад до краја објашњива, да не доводећи у питање наше колективне идентитете, да јесмо Бошњаци, Срби, Хрвати, и остали, како је могуће да, ако си сиромашан сељак или радник, немаш свијест о заједничком социјалном положају и зашто је нормално да човјек који је фукара и коме је уништено свако људско достојанство, треба да примарно буде солидаран са бошњачким, хрватским, српским тајкуном који га експлоатише, који је богатство стекао пљачкашком приватизацијом, али од њега се то очекује, и отуда приче о виталном националном интересу и овом комичном игроказу око изборног закона”, рекао је Гребо.

Додаје да би људи требали гласати онако како живе, а живе биједно и у Билећи, и у Грудама или у некој бошњачкој забити.

“Постоји непогрешива солидарност између националних елита, свјесна или несвјесна, и они се разумију, а иста таква солидарност постоји између тајкуна и криминалног миљеа. Они немају проблеме са националном нетрпељивошћу и сличним стварима, и они су ти који производе страх, да тога није не само да би изгубили политичку подршку него би вјероватно завршили у затвору“.

Истиче да је рат тиха жеља националних елита, међутим сматра да би они то жељели али не могу:

“Нема потенцијала за рат, прво материјалног. Рат је скупа играчка, то не иде лако, а са друге стране немају више ни синова за рат, можда волова имају да из позадине помажу логистички ратовање, али за мобилизацију младости, која би се међусобно убијала, у то сумњам”, казао је Гребо.

Осврнуо се и на сљедеће изборе, казавши да би минимум минимума био да у оквиру постојећих, па и владајућих странака дођу неки други и другачији људи, и у СДА, и у ХДЗ-у, и у СНСД-у, да се и унутар тих странака пробуди неко пристојније, европскије чланство које ће промијенити курс те политике.

“Друга могућност јесу ове разне комбинације уједињења љевице, грађанског блока, независних начелника, међутим, ја се искрено надам да ће се изостали бунт манифестовати, јер колико је год тачно да се производи страх, показало се, а ту мислим на 2014., да једино што је ефикасно у борби против тих узурпатора и националних екстремиста, јесте њихов властити страх. Када су осјетили бунт они су се препали. Ако се ариткулише тај бијес и оправдани захтјев за промјеном, која ће човјеку вратити достојанство, шасне заиста постоје”, рекао је.

Казао је да се на изборе мора изаћи у већем броју, јер на изборе је до сада излазило послушно бирачко тијело људи које се мора смијенити, преноси Фактор.ба


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.