Тахира Тиболд, храбра жена Крушчице, за БУКУ: Нападају нас они који добро живе од експлоатације људи и природних богатстава

Од самог почетка, активисти и активисткиње из Крушчице изложени су сталним нападима и говору мржње, а нарочито Тахира Тиболд, као најекспониранија међу њима.

Vanja Šunjić / 01. децембар 2020

 

Тахира Тиболд је предсједница Мјесне заједнице Крушчица, једна од храбрих бранитељица ријеке Крушчице, које су преко 500 дана у периоду 2017-2018. године стражариле на мосту који данас носи назив по њима, не дајући багерима и машинама да прођу до горњег тока ријеке, гдје је планирана изградња мини хидро електране. За своју борбу, ове храбре жене су прошле године освојиле награду њемачке фондације ЕуроНатур. Награда се додјељује сваке године за допринос заштити природе и околиша. Осим тога, борба ових храбрих жена је инспирисала активисте и активисткиње широм наше земље и региона, који су се борили за заштиту Врбаса, Неретве, Уне, Таре…

Међутим, од самог почетка, ови активисти и активисткиње изложени су сталним нападима и говору мржње, а нарочито Тахира Тиболд, као најекспониранија међу њима.

 

 

БУКА: На Дан независности наше државе, Ваша кућа је каменована.

Да, то је било 25. новембра. Ујутро у 15 до 4 мој муж, син и ја смо чули лупање. Прво сам помислила да су то пси који су нешто преврнули, али кад се поновило, устали смо да видимо шта се дешава, но толика је магла била да се рефлектори на кући нису упалили. Мој син је изашао напоље и видио силно камење које је бачено. Ми нисмо никога видјели нити чули. Није било велике материјалне штете, али је био шок.

БУКА: Ово је само један у низу напада на Вас и они нису производ нечије ирационалне мржње и осјећаја угрожености, већ ваша борба за ријеку угрожава интересе инвеститора и зауставља њихово богаћење на штету људи и природе у том крају.

Ја сам се прихватила посла предсједнице Мјесне заједнице Крушчица прије три године. Мене су жене с моста изабрале да их ја представљам. То је први пут након рата да је било толико људи који су се окупили из мјесне заједнице да потврде избор. Ту ноћ, у школи су нам покварили свјетло гдје је било гласање. Већ тада су почеле саботаже. За цијелу мјесну заједницу имамо 11 представника у савјету, а од тога је 8 жена.

Откако сам преузела ту функцију било је проблема, говор мржње на друштвеним мрежама о мени, мојој породици и свима онима који су били на мосту. Ја сам много тога копирала и однијела у полицијску станицу 2018. године, тада су саслушали мужа и мене, оставили ту књигу са копираним материјалом и рекли нам на ћемо добити извјештај, који никада нисмо добили. Ове године, у шестом мјесецу, неке ствари сам послала омбудсмену за људска права, а тичу се говора мржње и пријетњи смрћу, не знам да ли су они ишта урадили, али ни од њих немам никакву повратну информацију. Прије тога, у осмом мјесецу, покушали су да нам узму и извор питке воде, који је у власништву нас и још три куће. Не знам зашто све ово мени раде. Ја се не сусрећем с људима који све то пишу и раде, нити их познајем, али они очито имају нешто против нас, чувара ријеке.

БУКА: Ово није напад само на Вас, једну жену, него је и напад на правни и уставни поредак наше земље, јер представљате мјештане и мјештанке МЗ Крушчица, који су Вас легитимно изабрали. Како гледате на то и коме наша држава и демократија служе уопште?

Само служе појединцу. Заједница ту ништа не значи и важна је само кад треба да гласа на изборима. Нико се не пита шта једу ти људи који живе од земљорадње, шумских плодова, сточарства… Једно или двоје из куће ради и цијела фамилија живи од те плате. А неки други добро живе на рачун нас и експлоатације природних богатстава.

БУКА: Ко су они који Вас нападају, изузев инвеститора и локалне власти и шта је њихов циљ?

Углавном су то ти људи. Вјероватно власт помаже у свему томе. Неколико дана након напада, дошла ми је полиција. Дошли су у цивилу, нису ни рекли зашто су дошли и тражили су да им се јави мој син, да узму од њега изјаву, а кућа је на мом мужу. Нису узели ни камење, као доказни материјал. Онда се питате зашто су долазили. Тих дана су на друштвеним мрежама неки писали да смо ми сами себи то наштимали, или дјевојка мог сина да то ради. Тада сам схватила зашто су дошли. Можда је то требало смјестити мом сину. Неки су писали да смо можда некоме нешто лоше урадили, па нам враћају. То све пишу људи из Крушчице. Али, ја сам свјесна да смо ми чисти.

БУКА: Да ли је икада санкционисан иједан напад на Вас и активисте и активисткиње који су се борили за ријеку?

Колико ја знам, није. Никада нисмо добили нити једну повратну информацију.

БУКА: Колико су грађани свјесни да ресурси које појединци експлоатишу, припадају њима?

Не знам да ли нису свјесни, или су таоци система. На Виберу имамо групу са преко 30 чланова и чланица предсједника и замјеника мјесних заједница. Ја сам написала шта ми се десило тог јутра и сви су се оглушили. Позову ме приватно, али у групи се нико није смио огласити.

БУКА: Иза нас су локални избори. Јесте ли пратили кампање и представљања кандидата који су говорили о ЕУ интеграцијама, НАТО-у и свему ономе што не спада под посао водитеља локалне заједнице? Нико није спомињао инфраструктуру, екологију, одвоз смећа, канализацију и све оно што је у надлежности локалних заједница.

Ми смо тражили са Еколошким друштвом  Бистро да кандидати и кандидаткиње на локалним изборима пишу изјаве да ће и даље бити против изградње мини хидро централа и покренули смо грађанску иницијативу да се врати просторни план из 2016. године. За то нам је требала сагласност пет одсто становништва, а било је много више. Неки кандидати су писали изјаве да су на нашој страни, а представници владајуће странке нису. И они су побиједили.

БУКА: Шта је Ваша порука са све грађане и грађанке наше земље?

Да се боре и не одустају. Истина и правда морају побиједити.

БУКА: Како одговорити на говор мржње и борити се против њега?

То што неко употребљава говор мржње је његова ствар и говори о њему, који то ради. Ја то не радим, и никоме не желим зло.

 


Бука препорука

Кампања против говора мржње

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.