СЗО објаснио колико дуго пацијент може бити позитиван на вирус корона

"Када једном преболите акутну болест, не значи да је то заиста завршена прича"

BUKA portal / 13. октобар 2020

Већина болесника с корона вирусом има благу до умјерену болест и брзо се опоравља. Старији болесници склони су дужем опоравку, а то укључује и оне који су претили или имају висок крвни притисак и друге хроничне болести. Опоравак од ове болести зависи од особе до особе.

Свјетска здравствена организација (СЗО) наводи да опоравак обично траје двије до шест седмица. Једно америчко истраживање показало је да је око 20 одсто нехоспитализованих појединаца у доби од 18 до 34 године још увијек имало симптоме најмање двије седмице након што се разбољело. Исто вриједи и за готово половину људи старијих од 50 и више година.

Када је ријеч о јако болесним особама које су морале да буду хоспитализоване, студија у Италији показала је како 87 одсто још увијек има симптоме два мјесеца након што се разбољело. Дуготрајни симптоми укључивали су умор и недостатак ваздуха.

Др. Халила Гејтс, специјалиста за плућа из Чикага, изјавила је да многи од хоспитализованих пацијената имају епизоде кашља, тешкоће с дисањем и умор три до четири мјесеца након инфекције. Рекла је да је тешко предвидјети када ће се тачно обољели од Ковида-19 осјећати добро.

"Узнемирујуће је да још увијек немамо све одговоре", рекла је Гејтс.

Такође је тешко предвидјети који ће болесници развити компликације након што се болест појави. Ковид-19 може захватити готово сваки орган, а дугорочне компликације могу укључивати упалу срца, смањену функцију бубрега, нејасно размишљање, анксиозност и депресију, пише "Медицал xпресс".

Др. Джеј Варки, специјалиста за заразне болести Универзитета Емори, наводи да је још нејасно изазва ли сам вирус ове дуготрајне проблеме или се они јављају због упале.

"Када једном преболите акутну болест, не значи да је то заиста завршена прича", рекао је.

(Н1 Хрватска)


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.