СВЕ ВИШЕ ОБОЉЕЛИХ ОД МОРБИЛИ Родитељи, не играјте се са здрављем своје дјеце, један болесник зарази и 18 особа

Мале богиње (морбили) могу довести до упала плућа, упале мозга, сљепила, или чак до смртног исхода. Заушњаци могу довести до менингитиса, глувоће, упале тестиса. Рубеола такође може довести до упале мозга и крварења.

Tatjana Čalić / 28. септембар 2019


У Загребу, али и у осталим деловима Хрватске, почела је епидемија морбила. Како је саопштено из Хрватског завода за јавно здравство, заједно са загребачким случајевима, забиљежено је укупно 35 обољелих, а у тај број нису урачунати потенцијални случајеви, за које још нема потврде.

И у Федерацији БиХ љекари се се већ мјесецима боре са морбилама, Заводу за јавно здравство ФБиХ од почетка године до августа пријављена су 1.304 случаја обољелих.

У Републици Српској је ове године број обољелих од морбила био око 40.
О важности вакцинације, посљедицама које могу доћи због невакцинисања, антивакцинацијском лобију разговарали смо са потпаролком Института за јавно здравство Републике Српске, Милком Мрђом, која нам је потврдила да постоји тренд опадања вакцинације, те да је самим тим и ризик од избијања епидемије висок.

Колики је проценат вакцинисане дјеце МРП вакцином на подручју Републике Српске?
На основу Извјештаја о проведеној вакцинацији у РС за 2017. годину, проценат вакцинацијом МРП вакцином већи је за око 10% у односу на 2016. годину за прву дозу, и износио је 83,7% (прва доза), и  86,4 % (друга доза МРП вакцине). Обухват вакцинацијом МРП вакцином у 2016. години, првом дозом (навршена 1 година) износио је 74%, а другом дозом 84% (полазак у школу), што је низак обухват, јер треба да буде 95% и више како би се створио колективни имунитет у циљу спречавања појаве епидемије. Болесник од морбила, у осјетљивој средини, у просјеку зарази 12-18 особа, па је за спречавање епидемија морбила потребно да колективни имунитет буде 95% и више.
 
Које су посљедице невакцинисања МРП вакцином по особе које нису вакцинисане, а које по особе које су вакцинисане?
ММР је вакцина против морбила (малих богиња), рубеоле (црвенке) и паротитиса (заушњака). Ради се о болестима које изазивају вируси, те против њих нема ефикасног лијека, а у одређеном броју случајева могу изазвати врло тешке посљедице код обољелих. Мале богиње могу довести до упала плућа, упале мозга, сљепила, или чак до смртног исхода. Заушњаци могу довести до менингитиса, глувоће, упале тестиса. Рубеола такође може довести до упале мозга и крварења, али је најопаснија за труднице јер може изазвати прекид трудноће или тешке аномалије код нерођене бебе.
 
Антивакциони лоби је све јачи, те родитељи из страха одбијају вакцинисати дјецу. Можете ли нам појаснити када се дјеца не смију вакцинисати?
Дјеца се не вакцинишу само ако постоје трајне контраиндикације за примјену неке вакцине, или привремено ако има неку акутну заразну болест. Али исто тако је важно знати да дјецу која не могу бити вакцинисана, штити колективни имунитет. 
 
Како разувјерити грађане да нису опасне вацине, већ болести које могу добити услијед невакцинисања?
Потребно је стално радити на повећању свијести о значају вакцинације, јер је вакцинација на неки начин постала жртва свог изванредног успјеха. Путем друштвених мрежа се шире нетачне и непровјерене информације које негативно утичу на ставове према вакцинацији, из тог разлога тачне информације се могу добити од стране здравствених радника на основу стручних и медицинских доказа. Оваквим трендом, смањењем обухвата вакцинацијом постоји могућност појаве тешких заразних болести које су одавно искријењене, елиминисане или сведене на појединачне случајеве, које данашње генерације родитеља нису имали прилике да виде.
 
Противници вакцина своје ставове између осталог бране тврдњама да у земљама попут Аустрије, Велике Британије, Њемачке, Канаде или Шведске вакцинација није обавезна, а немају никаквих епидемија. Како то коментаришете?
Иако у овим земљама не постоји законом јасно регулисана обавеза, и у тим државама дјеца, приликом поласка у вртић или школу морају имати потврду да су примили одређене ваццине. У земљама које сте навели постотак вакцинисаних прелази 90 посто.
 
И на крају с обзиром на то да је вакцинација обавезна законом постоје ли новчане снакције?
Закон о заштити становништва од заразних болести Републике Српске  дефинише обавезне мјере за заштиту становништва од заразних болести у Републици Српској, у које спада и вакцинација, као и казнене одредбе у случају непровођења прописаних мјера.  Стога је наша препорука родитељима да без оклијевања вакцинишу своју дјецу према обавезном календару, као што су и њихови родитељи вакцинисали њих, јер све друго није за добробит здравља дјеце.
 
Напомена 
У Републици Српској, за сву дјецу, обавезна је вакцинација против десет заразних болести: туберкулоза, хепатитис Б, дифтерија, тетанус, велики кашаљ, дјечија парализа, хемофилус инфлуенце тип Б, морбили (мале богиње), рубеола и паротитис (заушњаци), што је дефинисано Законом о заштити становништва од заразних болести (Сл. гласник РС 14/10) и Правилником о имунизацији.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.