Све спремно за почетак „ЈЕСЕЊЕ СОНАТЕ“ у Банском двору

Концертом реномираног „Хеншел Квартета“ из Њамачке, једног од најугледнијих и најзначајнијих гудачких квартета данашњице вечерас у 20:00 часова биће отворен 2. Интернационални музички фестивал „ЈЕСЕЊА СОНАТА“.

BUKA portal / 10. октобар 2019

Foto: Banski dvor, FB

 

Овај етаблирани гудачки састав тренутно чине Криштоф Хеншел (Цхристопх Хенсцхел, прва виолина), Евгенија Епштајн (Евгениа Епсхтеин, друга виолина), Моника Хеншел (Моника Хенсцхел, виола) и Матијас Бајер Карлшој (Маттхиас Беyер- Карлсхøј, виолончело).  У овој години квартет прославља јубилеј – 25 година постојања а у својој богатој каријери састав је освојио бројне награде на престижним међународним такмичењима у Евијану, Банфу, Салзбургу, као и  прву награду и златну медаљу на чувеном Међународном такмичењу камерне музике у Осаки. Успјешни дебији у свјетским музичким престоницама, укључујући хваљени ББЦ-јев пренос уживо, када су наступили као замјена за гудачки квартет Јуиллиард Стринг Qуартет, одвели су их у сам врх међународне камерне музике.  Хеншел квартет наступао је на службеној свечаности отварања Библиотеке Анна-Амалиа у Веимару (УНЕСКО-ве свјетске баштине), те у Бриселу као амбасадор културе Савезне Републике Њамачке. Поред богате концертне активности, чланови „Хеншел квартета“ се у континуитету баве педагошким радом, држећи предавања у  образовним институцијама свјетске класе, од Универзитета Иале у САД-у, до Краљевског Сјеверног музичког коледжа у Енглеској и Универзитета Мелбоурн у Аустралији.

Другог дана фестивала, у петак 11. октобра  представиће нам се реномирана домаћа    умјетница која је постигла запажене резултате и на свјетској сцени виолинисткиња Јована Раљић и њен гост, истакнути пијаниста и клавирски педагог са адресама  у Аустрији и Ирану, Хафез Бабашахи.

Трећег дана , у суботу 12. октобра, одржаће се концерт врхунских музичара Едина Карамазова (лаута), Данија Бошњака (флаута) и Александра Милошева (виолина).

Четвртог дана фестивала, публици ће се у недјељу 13. октобра представити угледни музичари Михајло Зурковић (клавир) и Марко Милетић (виолончело).

Завршница другог Интернационалном музичког фестивала „ЈЕСЕЊА СОНАТА“ остављена је за концерт чувене италијанске  пијанисткиње Елизе Томелини, која ће у понедјељак 14.10. 2019. године одржати цјеловечерњи концерт у  Концертној дворани Банског двора.

Покровитељи фестивала су Град Бања Лука, Министарство просвјете и културе у Влади Републике Српске, док је Банка партнер Банског двора  Адико банка.
Иако ће фестивал угостити нека од најзвучнијих имена умјетничке музике данашњице, захваљујући менаджерским  активностима установе, те подршци покровитеља и спонзора, организатор је обезбиједио приступачну цијену фестивалске улазнице за свако концертно вече која износи  5КМ.   

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.