Свака реклама је добра: Казахстанци јачају туризам уз Бората

Казахстан се опирао, срдио, превртао очима и бунио се кад год се помене сатирични приказ ове земље у изведби Саше Барона Коена - Борат је за Казахстанце био ноћна мора. А онда су га оберучке прихватили.

BUKA portal / 26. октобар 2020

Саша Барон Коен је 2006. постигао импресиван успех са својим филмом “Борат”. Наставак о блентавом казахстанском новинару Борату Сагдијеву у Казахстану је, за разлику од првог филма, дочекан оберучке иако Барон Коен Казахстан представља као прљаву, антисемитску земљу којом влада инцест. Ипак, Казахстанци су схватили да је у доба короне било каква реклама – добра реклама.

Туристичка организација Казахстана одлучила је да новог Бората искористи као рекламу за ову земљу како би привукла туристе, а из туристичког одбора Казахстана за Њујорк тајмс рекли су да је “у доба ковида, када је туризам на чекању, добро видети да се земља помиње у медијима”.

Штавише, Казахстан не само да се није побунио против новог Бората, већ је исковао и нови слоган на основу филма – “Казахстан. Верy нице!” – и снимио четири кратка видеа у којима се иситчу природне лепоте земље, урбани дух и национална кухиња.

Казахстан је заправо одлучио да коначно одговори на интересовања својих млађих грађана који добро познају дешавања у свету, урбани су и много времена проводе на друштвеним мрежама; њима је свакако јасно да је Борат више укорењен у америчким стереотипима о страним земљама, него реалности.

То је потврдио и Коен који је поручио да је одабрао Казахстан за филм зато што је реч о земљи о којој много Американаца ништа не зна, те да је зато било лакше створити тај паралелни свет – “диваљ, комичан и лажан”.

“Прави Казахстан је предивна земља а модерним и достојанственим друштвом – сасвим супротно од Боратове верзије”, истакао је Коен.

Нова

 

Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.