Сутјеска: мртви капитал или лабораторија у природи?

У Националном парку Сутјеска јуче је завршено седмодневно истраживање живог свијета у кањонима Сутјеске и Хрчавке, у зони непосредног утицаја планираних малих хидроелектрана на овим ријекама.

Elvir Padalović / 04. јул 2015

Необрађени резултати већ указују на изузетно богатство и уску везаност великог броја ријетких врста за ове водотоке, те додатно побијају оправданост изградње поменутих објеката на водотоцима НП Сутјеска. Истраживање су покренули Центар за животну средину, Арбор Магна и Ф, уз подршку швајцарске организације Про Натура, а уз учешће преко 20 истраживача из Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије.

За вријеме истраживања из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС је дошло саопштење које на лицемјеран начин покушава да оспори читаву кампању, којој је циљ да се Национални парк Сутјеска очува и да се зауставе планови за изградњу малих хидроелектрана.

Ђорђије Милановић, Удружење за заштиту природног наслијеђа“Арбор Магна”: „Не могу да схватим поруку Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС да се кампањом „већ дуже вријеме неистинама, непотпуним информацијама или дезинформацијама обмањује јавност“, када се све информације којима располажемо и са којима излазимо у јавност базирају управо на темељним научним истраживањима, која смо и ових дана проводили. За потребе истраживања ангажовано је преко 20 стручњака из регије (ихтиолози, орнитолози, херпетолози, бриолози, ботаничари, ентомолози и др.), који су предано радили на послу који је требао бити урађен од стране израђивача спорних студија утицаја“.

У саопштењу Министарства стоји и замјерка да истраживачки тим није тражио дозволе за истраживање, што није тачно. Дозволе за рад су добијене од надлежних институција: Националног парка Сутјеска и Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС, те никакво одобрење није било потребно од Министарства, у складу са чланом 91. Закона о заштити природе.

Након горких искустава са досадашњим ставовима Министарства по овом питању, овакве изјаве уопште не изненађују, него потврђују нестручност и суштинско неразумијевање проблематике у оквиру ове институције. У недостатку аргументације, Министрица Голић шпекулативно прозива еколошке организације да можда имају скривене мотиве у овој кампањи, што је срамотно за једну овакву институцију, која је најодговорнија за лоше стање у НП Сутјеска и за одобрење студија утицаја које вријеђају и струку и деценије напорног рада на очувању овог подручја.

Наташа Црнковић из Центра за животну средину казала је да ово није само питање Сутјеске.

„Сутјеска је симбол свих борби које водимо за очување наших ријека. Представници Министарства су прије двије године изјавили да је Сутјеска мртви капитал, док ми истраживањима биодиверзитета НП Сутјеска потврђујемо да ово подручје има највеће предиспозиције за развој туристичких и научно-истраживачких активности у Босни и Херцеговини. Неће много проћи док се интереси појединаца и жустро подржавање оваквих пројеката од стране влада не крену рушити као кула од карата под притиском струке, јавности и разума“ рекла је Црнковићева.

 

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.