Суд у Лондону одбацио покушај заустављања Јохнсонове суспензије парламента

ЛОНДОНСКИ ВИСОКИ СУД одбацио је тужбу на одлуку британског премијера Бориса Јохнсона о суспензији парламента прије Бреxита, али је рекао да се може упутити жалба Врховном суду.

BUKA portal / 06. септембар 2019

Јохнсон је најавио крајем августа да ће суспендовати парламент од средине септембра до средине октобра - до само двије седмице  прије предвиђеног изласка Велике Британије из ЕУ-а 31.октобра.

Активистица Гина Миллер због тога је тужила владу. Касније јој се у том поступку придружио бивши премијер Јохн Мајор и опозиционе политичке странке.

Миллер је рекла новинарима пред зградом суда да парламент не може бити суспендован у тако важно вријеме за британску демокрацију те да неће одустати од борбе. 

"Врховни суд је одредио да ће се жалбено рочиште одржати 17.септембра", казала је. "Мој правни тим и ја нећемо одустати од борбе за демократију." 

Највиши грађански суд Шкотске у сриједу је легалном прогласио одлуку премијера Бориса Јохнсона да касније овога мјесеца суспендује британски парламент. Слична тужба је поднесена и суду Сјеверне Ирске.

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.