ШТРАЈК: Возови стали у Бањалуци, Добоју, Приједору, Зворнику, Новом Граду

Радници Жељезница Републике Српске одржали су получасовни штрајк упозорења, јер им нису повећане плате.

Tatjana Čalić / 07. јун 2019


У Бањалуци, Добоју, Приједору, Зворнику и Новом Граду возови су данас стали на пола сата. Разлог је полустани штрајк упозорења радника Жељезница Републике Српске, јер им нису повећане плате.

Штрајк је одржан уз подршку Конфедерације синдиката РС, а бројни радници жељезница, нису обуставили рад јер су, због Закона о штрајку, морали да остану на својим радним мјестима, али једногласно подржавају захтјеве представника шест синдиката у овом јавном предузећу.

Како је овом приликом изјавио Јеленко Добраш, предсједник Синдиката жељезничара, ако се не ријеше њихови захтјеви возови ће стати, јер неће имати ко да их вози.

Напоменуо је како уназад 10 година плата није повећана, већ напротив смањивана, те да ће већ данас тражити поновни састанак са послодавцем и испоставити исте захтјеве  -10 одсто веће плате, с тим да највећу повишицу од 12 опосто добију колеге, њих скоро 750, који раде за минималац од 450 КМ.

Уколико захтјеви не буду испуњени, слиједи генерални штрајк, а подржаће их, каже, многи, између осталог, ‘Миттал’ Приједор и синдикат медицинских сестара и техичара.

Златко Марин, предсједник Самосталног синдиката транспортне дјелатности је поновио свој ранији став да проблеме радника Жељезница РС може ријешити само Влада, те да ће  одлуку о наредним корацима синдикати донијети за 10 до 15 дана.

Подсјетимо Жељезнице РС су у вишемлионским губицима, који су одавно већи од имовине предузећа, а у ЖРС су пристигле већ двије транше кредита Свјетске банке, којим се гигант – губиташ спасава од стечаја.

Кредит тежак око 100 милиона КМ, од чега ће скоро 90 одосто бити утрошено за враћање пореских дугова и  рјешавање вишка запослених, враћаће грађани РС у наредне 32 године.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.