СТАНКОВИЋЕВ "ИНТЕГРАЛ ИНЖЕЊЕРИНГ" ОДУСТАО А ДАО НАЈНИЖУ ПОНУДУ: Хрвати поништили тендер од 100 милиона марака за коридор 5ц

Управа Хрватских аутоцеста јуче је поништила тендер за изградњу 17,5 км дионице аутопута Бели Манастир-мост Драва вриједан 380 милиона куна ( око 100 милиона марака) н ааутопуту А5 Бели Манастир-Осијек-Свилај

BUKA / E.P. / 06. септембар 2019

Конкурс је поништен након што Надзорни одбор ХАЦ-а није потврдио одлуку Управе о избру понуде компаније Интеграл инжењеринг из Лакташа за тај посао, а у међувремену су тој компанији истекле гаранције који нису продужили, објавио је Јутарњи лист у свом издању од 6.9.2019. године

На овај тендер су пристигле три понуде од којих је само Интегралова била испод процијењене вриједности и износила је 359,1 милион куна.

Кинеска компанија Синохyдро Цорпоратион понудила је изградњу за 416,1 милион куна док је трећи понуђач заједница Осијек-Котекса, Гравије, Цесторада и ПЗЦ-а Брод понудила 446,1 милион куна.

Управи ХАЦ-а је требало четири мјесеца за одабир понуде Интеграла за коју је сагласност требао дати Надзорни одбор. Иако је ријеч о формалности, наовид Јутарњи лист, дио чланова одбора а међу њима и представник синдиката. тражили су додатна мишљења и појашњења у вези са финансијским дијелом понуде.

У међувремену је истицао рок гаранција за озбиљнст понуде и рок за ваљаност понуде понуђача. Како наводи Јутарњи лист управа ХАЦ-а је затражила од понуђача продужење гаранције и ваљаности и сви су дали те документе осим Интеграла. 

То је ХАЦ-у изазвало проблеме јер су остале понуде биле изнад процијењене вриједности.

Како сазнаје Јутарњи лист, почели су притисци локалних власти у Славонији да се посао додијели Осијек-Котексу и његовим партнерима, али то би било противзаконито па је онд атендер у коначници поништен. 

У ХАЦ-у се озбиљно сумња да је одуговлачење дијела чланова Надзорног одбора било смишљено како би дошкло до истека гаранција Интеграла а како си се они елиминисали из посла. 

како је раније објавио Вечерњи лист, у ХАЦ-у немају информација зашто се Интеграл није одазвао и на други позив за продужење гаранција.

"Потврђујемо да Интеграл инжењеринг, након што је једном већ продужио рок ваљаности своје понуде, то није поново учинио. При томе смо се водили процјеном стања и кретања на тржишту", казали су за Вечерњи лист у Интегралу, највећој грађевинској компанији у Републици Српској, власника Слободана Станковића, иначе кума Милорада Додика.

Хрватске аутоцесте нови нови тендер могле расписаи у року од 30 дана од правоснажности одлуке.

Хрватска на свом дијелу коридора 5ц, од укупно 90 километара, мора још саградити тих 17,5 километара од моста Драва до Белог Манастира те још пет километара од Белог Манастира до мађарске границе, који су у пројектирању 

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.