СТАЊЕ НА УКЦ РС: Измјештање пацијената, надлежни негирају да се ради о новом жаришту

Вирус корона ушао је и на Клинички центар Републике Српске. Док једни попут доктора Миодрага Фемића, предсједника Струковног синдиката доктора медицине, сматрају да је то нови кластер, надлежни сматрају да не треба да се таргетира Клинички центар.

BUKA / 02. мај 2020

Пријеподне је на УКЦ РС са неколико клиника укључујући и онкологију измјештено више пацијената, због дезинфекције простора. Преко тридесет здравствених радника је заражено, а корона вирус су у болничким условима добиили и неки тешко обољели пацијенти који су били на лијечењу.

Замјеник директора УКЦ РС Ненад Стеванић за Н1 је рекао да то није први пут, те да се дешавало и раније да на једном одјељењу буду заражени доктори, након чега се сви пацијенти пребаце на друго, а они који зе захтјевају болничку његу буду отпуштени. Наглашава да све контакте тестирају, пацијенте, докторе, сестре да се утврди ко је заражен. У УКЦ-у то није први пут, десило се и сада. Имамо реаговање које је примјерено ситуацији. Ти се одјели, дијелови клиника затворе, ради се у другим, чистим дијеловима, а када се то дезинфикује, врати се у то. Љекари који су позитивни се лијече, њихови контакти се тестирају. Све се прати наредних 10, 15 дана. Хитни случајеви се и даље оперишу и раде. Сви хируршки тимови су, и они који раде на директним ЦОВИД одељењима, хируршка сала је радила и јучер, она са зараженим на ЦОВИД. Раде и ове друге операционе сале. Не видим да се таква ситуација може користити за неко таргетирање Клиничког центра, или омаловажавање људи који своје животе ризикују да би пружили нама свима што бољу заштиту и његу'', испричао је Стевандић за Н1.

Додао је да се УКЦ у овом смислу, ни по чему не разлику од других клиника.

''Више од 30 је заражених љекара и сестара, сигурно преко десет љекара и сестара, помоћних радника, чистачица, носача. Неки су заражени од својих колега, неки од пацијената, неки у граду као што је то на сваком другом мјесту. Према свима се подузимају мјере. У Клиничком центру Бањалука има заиста довољно заштитне опреме. Једини је проблем да неко можда не носи ту заштитну опрему, као и од грађана, А што се тиче мјера које су предузете, оне су као у свим другим болницама, исто се третира. Ни по чему се не разликујемо ни од једне клинике, клиничког центра, која је имала тај проблем. И оне које то буду имале, сутра ће исто да реагују. Просто се очисти" рекао је он Иако је око 50так заражених медицинских радника са УКЦ РС

Стевандић не сматра да се ради о новом кластеру, већ о нечему што се дешава у свим болницама, јер су здравствени радници први на удару.

Подсјетимо како је све почело јучерашњим гостовањем Миодрага Фемића који је казао да је УКЦ РС нови кластер и да је ситуација катастрофална, да људи не знају протоколе, да немају носаче, већ доктори и сестре морају да носе заражене пацијенте са одјељења на Инфективну клинику или у карантине.

"Универзитетско клинички центар постао је један од кластера, зато и јесте сва фрка везана за повећање броја обољелих" изјавио је Фемић на БН телевизији.

Јутрос је новинарка Н1 Снежана Митровић прва објавила како се измјештају пацијенти са УКЦ РС, а брзо је услиједила реакција министра здравља Републике Српске Алена Шеранића, који је изјаву дао РТРС-у, АТВ-у и агенцији СРНА.

Он је казао како се на Универзитетско клиничком центру Републике Српске поступа у складу са протоколима.

"То радимо да заштитимо пацијенте. Зато их и измјештамо. Након тога се дезинфикује се простор и враћају се пацијенти у своје собе. Једноставно, то је у вријеме пандемије вируса редовна процедура'', навео је Шеранић. Истакао је да је јавност благовремено обавјештена о подацима и броју обољелих, те да их надлежне институције сваки дан износе. Министар здравља и социјалне заштите рекао је да је неприхватљиво да се све што је Република Српска урадила по питању вируса корона, сада ставља под сумњу.

''Република Српска је набавила велику количину медицинске опреме. Сада је одговорност на директорима да правилно распореде ту опрему и користе је'', појаснио је он. Он је навео да УКЦ Српске има 3.000 запослених, те додао да је то сасвим довољно људи за збрињавање и бригу о пацијентима.

Према нашим сазнањима, пацијенти су се премјестили на локацију хирургије у центру града.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.