Шта све нисте знали о љеворукој дјеци

У свијету пуном дешњака љеворуке особе су права ријеткост. О њима постоји пуно митова и прича. Неки сматрају да су умјетнички надаренији од дешњака, а неки су начули да су успјешнији.

BUKA portal / 22. мај 2020

 

На свету је само десет посто леворуких људи, а ако је међу њима и ваше дете или неко кога познајете, ево шта би сте требали да знате

1. Леворуки су бољи у спорту

Лингвист Рик Смитхс у својој књизи Тхе Пуззле оф Лефт-Хандеднесс износи податак да леворуки имају предност када су спортске активности у питању. Спортисти често вежбају против десноруких играча, а леворуки се могу прилагодити игри на оба начина. Дешњацима је то пуно теже, појашњава Смитс.

2. Леворуки обично имају виши коефицијент интелигенције

Истраживачи са Универзитета Ст. Лаwренце у Неw Yорку открили су да је више леворуких са коефицијентом интелигенције већим од 140 него дешњаци. Леворуки су били Алберт Еинстеин, Исаац Неwтон и Цхарлес Дарwин.

3. Леворуки су можда бољи возачи од дешњака

Истраживање аутошколе АА из Велике Британије показало је да је 57 посто будућих леворуких возача прошло возачки испит из прве наспрам 47 посто дешњака.

4. Леворукима није суђено да буду уметници

Сви смо чули да су леворуки надаренији по питању уметности од дешњака, али изгледа да је то само гласина. Истраживача Гина Гримсхаw са Универзитета Wеллингтон на Новом Зеланду је то оповргнула 2013. након што је спровела истраживање којим није открила разлику у пет мера посебности које је тестирала међу леворуким и десноруким.

5. Леворуки  имају свој дан у години

Од 1996. године 13. август је посвећен леворукима. Не заборавите на то ове године и покажите свом леворуком детету или пријатељу да је посебан.

Индеx


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.