Шта кажу аналитичари? Сталне блокаде и провокације су њихов ниво!

Лидери у Босни и Херцеговини демонстрирали су нам шта то значи бити „балкански прототип“ политичара. Без спремности на компромис, арлаучући и ударајући шаком о сто...

Milovan Matić / 22. август 2019

Мислећи само на себе и свој лични и партијски интерес они су опет толико закомпликовали ситуацију у већ најкомликованијој земљи на свијету. 
Тако су успјели као питање свих питања поставити Годишњи национални програм (АНП) БиХ на путу ка НАТО чланство и око њега створити толику фаму да тренутно мало ко види некакву могућност за договор између водећих политичара.


Форимирање власти је условљено АНП-ом, то јасно дају до знања бошњачки политичари, док из СНСД-а не желе за то ни да чују.


Ипак, многоборјни ресори који чекају могли би бити добар мамац да неко устукне. Како ће се ова ситуација ријешити и да ли ће евентуално окончање политичке кризе нешто промијенити питали смо аналитичаре.

Политичка аналитичарка Ивана Марић наводи да ћемо након свих ових препуцавања, оптужби, инаћења, споразума и неспоразума велика је вјероватноћа да ћемо на крају гледати политичке лидере како након новог договора формирају власти и задовољно дијеле ресоре. 


Она наводи да је за очекивати договор политичара и поред тренутно дубоко закопаних ровова. 


„Та бошњачка репрезентација како они то воле рећи инсистира на АНП-у као условом за мандатара за Савјет министара и сигурно је да од тога неће одустати јер притисци су велики. Сад машу сладоледом Додику изнад главе са овим да је завршена провјера Зорана Тегелтије и да нема никаквих запрека да он буде именован за предсједавајућег Савјета министара на наредној сједници Предсједништва. Иначе, они су довели сами себе у незгодну ситуацију иако би радо да подијеле позиције. СДА би изашла у сусрет Додику, али не знају како, јер велики је притисак САД-а и Велике Британије да се пошаље АНП. Једноставно су им ставови превише искључиви да би могли да пронађу компромис. Зато ће се наставити са притисцима међународне заједнице и порукама које би довеле српске политичке представнике у позицију да прихвате услов СДА“, наводи Марић, за коју је ово једина реална могућност.

 

Оне не мисли да би могло да дође до неких радикалнијих потеза Милорада Додика или били кога од тренутних политичара који би требали да чине нову власт на нивоу БиХ.
За то упориште види у начину на који међународна заједница покушава минимизирати АНП и његов значај на путу ка НАТО-у, пристисцима странаца на опозицију у РС да не напада Додика, па чак и реакције Бакира Изетбеговића који отворено стао на страну СНСД-а. 

„Занимљиво је да међународна заједница врши притисак и на опозицију да не напада Додика, што је лоше, јер га тиме ослобађају одговорности и помажу му да остаје дуже на власти“, каже Мрић која вјерује да већ постоји договор само да политичари морају пронаћи начин да олакшају Додику да бирачима објасни како АНП није лош по РС. 
„Гледам Вигемарка који данас говори како АНП не значи НАТО и вјероватно ћемо имати низ изјава у наредним данима како АНП није НАТО, не би ли се људима замазале очи и Додик могао што лакше пристати на услове СДА. Наравно, БиХ неће испутнити у наредних 15 година све услове за чланство, али ми морамо да знамо да је АНП сљедећа степеница према вратима НАТО-а. Вјерујем да ће нас у наредних неколико дана покушати убиједти да АНП није НАТО и мислим да се врше пристици и на Александра Вучића да покуша да утиче на Додика не би ли се дошло до договора. Ми видимо да се он није до сад уплитао и да се држи по страни, али могуће је да ће након разговора са Палмером (помоћник државног секретара САД)  и америчким дипломатама дати Додику свој амин за потписиванње АНП-а“, рекла је Марић за БУКУ. 

Она наводи да би политичари могли лако да дођу до компромиса и договора да им је стало. 


„Они би то све лако прогурали када је јавност забављена неким другим стварима и проблемима, бар то знају. Али, СДА нема повјерење у Додика па рачунају само на уцјену као једини начин са којим би можда могли добити оно што хоће“, каже она.

 

Политичка аналитичарка Тања Топић каже и кад би се хипотетички постигао договор између политичара то не би пуно значило грађанима БиХ, јер се не би промјенила суштина живота, посебно политичког. 

 

„То значи да имамо посла са политичарима који нису спремни на компромис, који дјелују потпуно регресивни и који нас вуку унатраг. И кад би се та тренутна препрека прешла, сачекала би нас нова. Овај политички живот је сведен на трку на 100 метара са препонама. И кад год прескочимо једну, чека нас сљедећа. Ово су квази политичке елите, односно структуре, људи који једноставно живе у тој сталној блокади, провокацијама потпуно заокупкљени својим ситно-сопственичким и  партијским интересима, никако јавним и општим добром. И све то су запаковали и упаковали под плашт заштите интереса етничких скупина које представљају“, каже Топић за БУКУ.

 

Она наводи да су овдашњи политичари толико постали спретни у овоме што раде да у сваком тренутку могу да пронађу начин да отворе нове проблеме, који се временом претворе у најважније национално питање.


„Они то раде јер је то онај лијепак на који се масе најлакше залијепе. Са друге стране, то је параван да ви радите неке друге ставри, попут пљачки, криминалних и коруптивних радњи. Све се то ради без икакве визије економског и друштвеног просперитета. Нама се дешава да људи масовно одлазе одавде, на дневној бази, али они се не баве тиме. Они немају коструктиван приступ политичком животу. Немају визију која би обухватала цијело друштво, већ је њихова визија ограничена на њихов сопствени интерес. Битно им је само да нас одвуку у окове прошлости. А ми смо и даље наставили да водимо једну врсту вербалног рата, сталног затезања и условнљавања“, каже Топић.

 

Према њеним ријечима, све је ово посљедица овдашњег ауторитативног типа политичке културе, гдје вам се спремност на компромис и договор сматра као слабост, док је предност и позитивно арлаукање и ударање шаком од сто, инаћење, условљавање... 
„Једноставно смо остали заробљени у тим оковима наше политичке културе.“
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.