СПАЈАЊЕ ПОРОДИЦЕ МОЖЕ ОДМАХ, ЛАКШЕ ДО ВИЗЕ : Детаљи новог њемачког закона о усељавању

Њемачки послодавци траже радну снагу – у Њемачкој и у ЕУ, али такође и изван тога.

BUKA / E.P. / 10. октобар 2019

 

ФБ страница Нон ЕУ Сервице - Германy објавила је прије извјесног времена табелу на којој су представљене основне разлике између Закона 26.2 односно одредбе о запошљавању радника из Србије , БиХ, Црне Горе, Македоније, Косова и Албаније који важи од 1.1.2016 до 31.12.20120. године и новог њемачког Закона о запошљавању квалификованих радника који важи од 1.1.2020.

Радници који су досад били у Њемачкој добијаће визе до 2020. године а новим законом слиједе бројне олакшице, али неће све бити "мед и млијеко"
Према новом закону се у струци може запослити само лице које има у тој струци нострификовану диплому, док је према важећем закону се лице могло запослити у било којој струци

Када је ријеч о висини личног дохотка, укида се одредба пре којој плата није смјела бити мања од законски прописане сатнице / мјесечног примања. Даље сви који се запошљавају морају имати сертификате о знању језика.

 

 

 

Чекање на термин се драстично смањује - умјесто 8-18 мјесеци, како је то било досад, сада ће то бити 3 седмице. Такођер, чекање на одобрење визе се смањује са 3 мјесеца на 3 седмице.

Истог дана када се одобри радна радна виза одобрава се и виза за спајање породице, је једна од одредби новог Закона.

По овом питању,  и један и други закон( 26.2 и ФЕГ ) спајају породицу по ПОРОДИЧНОМ ЗАКОНУ а не по РАДНОМ ЗАКОНУ. Ово значи да су носиоци спајања, особе које добију радну визу али и породица која "се спаја"," се спаја" на основу породичног закона.

И то остаје на снази код оба закона док год они важе. 

Разлика се тиче у условима за спајање породице такода нови закон, дозвољава да се на термину код квалификованих радника поднесу докази о испуњености услова за спајање породице одмах. Дакле ако су испуњени сви ови услови породица може ићи одмах са вама, наводи се у објашњењу на ФБ страници Нон Еу Сервице - Германy.
 

Подсјећамо како је у објављеном интервјуу за БУКУ амбасадорица Њемачке Цхристиане Хохманн почетком фебруара рекла да је, захваљујући добрим економским приликама, тренутно непопуњено око 1,2 милиона радних мјеста у најразличитијим областима и браншама. 

 

 

 

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.