„Симини четници“ ослобођени за убиство 27 ромских цивила

Апелациони суд у Београду потврдио је ослобађајућу пресуду против припадника јединице „Симини четници“ за рушење џамије и за убиство 27 ромских цивила у селу Скочић (Зворник, БиХ) у јулу 1992. године.

Danas.rs / 05. јул 2018

Док је у односу на оптужене Зорана Алића, Зорана Ђурђевића и Томислава Гаврића пресуду преиначио и осудио их због нечовечног поступања, нарушавања телесног интегритета, сексуалног понижавања и силовања заштићених сведокиња, саопштио је Фонд за хуманитарно право (ФХП).

Гаврић и Ђурђевић осуђени су на казне затвора од по 10 година, док је Алић осуђен на шестогодишњу затворску казну. ФХП сматра да је Апелациони суд у пресуди показао фундаментално непознавање начина деловања јединице „Симини четници“, која је постојала дужи временски период и која је починила бројне злочине.

„Сваки припадник је, делујући на бази поделе улога, своје радње спроводио ради остваривања заједничког циља јединице. Тако су неки од припадника јединице минирали сеоску џамију, неки су опљачкали и тукли мештане, неки су силовали заштићене сведокиње, док су неки убили 27 мештана Скочића. Делујући као група, у којој су били добровољно јер су у сваком тренутку из ње могли да оду, припадници јединице су се сагласили са сваком од радњи извршења. Овакав став је поткрепљен чињеницом да је приликом одвожења Рома из Малешића камионом, једна група припадника јединице остала у Малешићу са заштићеним сведокињама чувајући их да не побегну, док су се други припадници, укључујући и Зорана Алића, по мраку упутили ка ненасељеном месту где се већ налазила ископана јама, само са једним циљем – да се заробљени мештани Скочића убију. Међутим, ригидно тумачећи одредбу о саизвршилаштву, Апелациони суд је стао на становиште да би за постојање истог морала бити доказана свака од радњи извршења сваког извршиоца, којом је он битно допринео извршењу дела“, истиче се у саопштењу ФХП-а.

Како се наводи, за тако тежак злочин као што је убиство 27 ромских цивила, међу којима је било и деветоро деце и једна трудница, ни један од припадника јединице „Симини четници“ није осуђен.

„Патња Зије Рибића, јединог који је преживео стрељање и којем су убијени родитељи, шест сестара и брат, настављена је и продубљена. Нјему пресуда Апелационог суда није донела правду нити му је умањила бол због убиства најмилијих“, наводе у ФХП-у и сматрају да је Апелациони суд овом пресудом додатно пооштрио услове за доказивање саизвршилаштва у поступцима за ратне злочине, стављајући пред Тужилаштво за ратне злочине готово немогуће услове које мора испунити приликом процесуирања комплексних случајева ратних злочина.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.