Седам ствари које морате знати: Шта су рекли пацијенти с дуготрајним симптомима Цовид-19

Откад је у свијету проглашена пандемија неки од пацијената су се суочили са дуготрајним симптомима Цовид-19, а своја искуства су подијелили у научном магазину 'Бритисх Јоурнал оф Генерал Працтице Опен'.

BUKA portal / 27. октобар 2020

 

Свједочења 24 оваква пацијента објављена су као дио студије, чији је циљ подизање свијести међу докторима о стању које се често назива 'дуги Цовид', пренио је ХуффПост.

Судионици су описали како тешко је било искусити, разумјети и носити се са симптомима корона вируса, а разговарали су и о спектру подршке која им је била неопходна – од вршњака, путем интернета, кроз комплементарне терапије, специјалну исхрану и суплементе, као и кроз формалну здравствену заштиту.

Нико од ових пацијената није био хоспитализиран, а пола њих није било тестирано будући да је тестирање било ријетко у том периоду пандемије. Од укупног броја тестираних, само један је био позитиван на корона вирус.

Цовид-19 оставља посљедице на цијело тијело

Жена која је учествовала у истраживању казала је како је прије била физички активна, али да због исцрпљености сада једва хода. Изразила је забринутост због стања својих плућа, објаснивши како након мањег напора осјећа бол у десном плућном крилу.

“Уживала сам у трчању, вјежбању, и сличним стварима. Сада ријетко излазим и у шетњу јер знам ако ходам до краја улице да ћу осјетити бол.”

Пацијенти покушавају било шта како би се носили са симптомима

Фацебоок групе подршке су врло популарне међу онима који се боре са дуготрајним симптомима Цовид-а. Једна 42-годишњакиња казала је за овај магазин како је почела узимати витамин Д, затим комбинације витамина Ц и цинка, да би након извјесног времена постала несигурна шта користити даље. “Престала сам да узимам било шта неко вријеме, а онда сам опет укључила витамин Д и Б-12, због осјећаја врућине у стопалима. Узимам такођер пробиотике и омега-3 суплементе.”

Неки од пацијената су рекли како су се подвргнули акупунктури, масажама и другим третманима.

Тешко је кад вам доктори не вјерују

Многи учесници студије истакли су како су имали потешкоће у приступу њези, једним дијелом јер симтпоми које су имали доктори нису признавали као забрињавајуће. Сви пацијенти који су узели учешће у студији нагласили су значај проналаска правог љекара, који ће им вјеровати и озбиљно схватити њихову бригу.

Симптоми који се враћају су тешки

50-годишња пацијентица је описала тегобе с повратним симптомима, што су искусили многи они заражени с корона вирусом. У једном моменту осјећате како се стање поправља, а онда вас опет погоди неописиви умор или чак неки други симптоми.

“Још увијек сам осјећала тежину на прсима. А онда сам се након отприлике 14, 15 дана пробудила једног јутра и више је није било. Помислио сам: готово је. Било је то такво олакшање, могу се сјетити тог осјећаја,” казала је, додавши како су се симптоми вратили након неког времена. “Осјећала сам се као да ме нешто прегазило”.

Ускладите ритам са својим стањем

Многи дуготрајни Цовид пацијенти навели су како је битно не претјеривати с било каквим активностима, како би се избјегао повратак симптома. 34-годишња пацијентица рекла је да су њезини симптоми толико лоши да не може гулити мркву одмах након гуљења крумпира – требала је одмор између те двије наизглед једноставне радње.

Групе подршке су благослов, али потребно их је контролирати

Током пандемије многи су људи с дуготрајним симптомима вируса тражили утјеху и подршку на друштвеним мрежама. Али неки су нагласили да и то може прилично потакнути тјескобу.

“У почетку је било врло охрабрујуће што нисам била сама, и нисам се осјећала као да сам једина у тој ситуацији, али послије постаје застрашујуће и покушавам их избјегавати јер утиче на моје ментално здравље и чини ми се да више не доносим логичне закључке о неким стварима,” рекла је 34-годишња пацијентица.

Друга пацијентица је рекла како се труди да не чита превише савјета на Фацебоок групама јер је чине депресивном и помало нервозном.

Битно је да вас неко саслуша

Многи од оних који још увијек болују Цовид једноставно су жељели да се њихови гласови чују - и да се њихово искуство препозна.

“Морам рећи да је било јако снажно искуство разговарати с лијечницима опће праксе. Самим тим што су ме саслушали и што сам осјећала да ме неко разумије, иако знате да нису могли учинити ништа,” истакла је 42-годишња пацијентица.

Преузето са Н1


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.