Сарајевски доктор објаснио како разликовати кашаљ код заражених коронавирусом и оних који се алергични или прехлађени

Како их разликовати

BUKA portal / 07. август 2020

Коронавирус напада горње дисајне путеве и манифестира се симптомима сличним прехлади: цурење из носа, кашаљ, бол у грлу, а често се јављају и главобоља и повишена температура која може трајати неколико дана.

Код оних који имају слабији имунолошки систем, попут хроничних болесника, старијих особа и мале дјеце, постоји шанса да вирус изазове озбиљније болести респираторног система, као што су упала плућа и бронхитис.


Један од најчешћих симптома ЦОВИД-19 је кашаљ. Међутим, овај симптом прати и алергичне, али и оне који имају вирозу и прехладу, па су многи збуњени и питају – да ли је могуће разликовати кашаљ код заражених коронавирусом и оних који су алергични на полен или су прехлађени!?

Стални хрипајући подражај указује на упалу

Прим. др. Махир Токић, специјалиста пулмолог, каже како ЦОВИД-19 често прати сух, груб подражајни кашаљ.

– Коронавирус улази у ћелију и у њој се размножава. Толико се размножи да ћелија дословно експлодира, а онде се те партикуле (дијелови вируса) разбацују на различите дијелове слузнице. Они који су се имали прилику сусрести са великим, хрипајућим кашљем, знају о чему говорим. Кашаљ код заражених коронавирусом јавља се у различитим интервалима и особу “држи” 24 сата јер је слузница огољена, а нервни завршеци су на површини, па сваки подражај, као што је слуз која се нормално лучи како би влажила слузницу, изазива нападе кашља. Тај кашаљ није само везан за ждријело или душник, него и за доње дисајне путеве јер је дошло до промјене у њима (стискања, опструкције). Зрак може доље јер је притисак изван плућа већи него у плућима. Међутим, кад зрак треба изаћи из плућа, долази до њиховог пренапухавања. Тај стални хрипајући подражај указује на упалу – објашњава Токић.


Но, такав кашаљ, каже, немају они који су алергични.

– У случају алергије, можемо говорити о алергији горњих дисајних путева (нос, ждријело и синуси) и доњих дисајних путева (астма). Код оних који имају астму, кашаљ се јавља у раним јутарњим сатима и праћен је осјећајем недостатка зрака. Испљувак је најчешће густ – говори Токић.

Додаје да прехладу и грипу треба разликовати.

– Грипу карактеришу нагли скокови тјелесне температуре, а прехладу температура не мора пратити. Прехлађена особа може имати подражајни кашаљ којег одређени медикаменти смирују, као што су антитусици, лијекови за смиривање кашља. Нажалост, антитусици у врло малом постотку могу ублажити кашаљ који се јавља код ЦОВИД-19 – наводи Токић.

Многи који имају благу и средње тешку клиничку слику заразе, лијече се код куће. Поред епидемиолошких мјера, који укључује потпуни карантин, битно је и само лијечење инфекције.

Као и код сваке вирусне инфекције, и за лијечење ЦОВИД-19 врло је важно, каже Токић, какав нам је имунолошки систем.


– Свако ко сумња или је оболио од ЦОВИД-19, без обзира на то каква му је клиничка слика, треба бити под надзором љекара и само он може одредити терапију. Постоје фармацеутски производи за које је клинички доказано да побољшавају имунолошки систем. С друге стране, имунолошки систем може се градити и правилном прехраном, што је такођер клинички доказано. Но, оно што треба знати јесте да до доброг имунолошког система не можемо преко ноћи, он се гради цијели живот. Да бисте добили имунолошки одговор на узимање неког суплемента, потребно је да га конзумирате од четири до шест седмица. Али ни они се не би требали узимати на своју руку, осим цинка. Њега можете конзумирати и без првобитне консултације са љекаром. Довољна је једна таблета дневно која нема грамажу – објашњава Токић.

Шта јести, кад скидати температуру

Заражена особа би, а што, како каже, има и клиничку подлогу, требала чешће конзумирати пилећу супу која има антибактеријско и антивирално дјеловање, док масноће из ње благотворно дјелују на ћелије дисајних органа.

– У прехрану треба укључити што више поврћа и воћа, а организам потпомагати већом количином витамина Ц. Постоје двије врсте витамина Ц, један који нема продужено дјеловање. Тај витамин се врло брзо ресорбује, али и разграђује и избацује. Но, нама је у ово вријеме епидемије потребан витамин Ц у континуитету који ће у организму бити присутан 24 сата. Због тога постоје посебни приправци витамина Ц који имају продужено дјеловање (фармацеутски производи) у најмањој дози од 1.000 мл па навише јер нема горње границе за витамин Ц. Препоручује се узимање и селена, цинка, Д3 витамина, али понављам, такву препоруку и у којој дози, треба дати љекар. Они који су хоспитализовани због теже клиничке слике, након 15 дана напуштају болницу као опорављени, али не још у потпуности здрави. У фази реконвалесценције врло је важно организам додатно опскрбити витаминима и минералима како би се потпуно опоравио – савјетује Токић.

Напомиње да било коју температуру, која не прелази 38 степени Целзија, па и ону код ЦОВИД-19, не би требало скидати антипиретицима.

– Ако температура траје више од пет дана, то је знак да се десила суперинфекција, да у организму постоји упала, а најчешћа је на плућима. Код ЦОВИД-19 развија се врло брзо на оба плућна крила. Температуру коју прелази 38 степени Целзија треба скидати таблетом антипиретика која се може узети по потреби сваких осам сати – каже Токић за “Фактор“.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.