Санела Бабић за БУКУ: Основни циљ фестивала ИМПЕРАТИВ је стварање нове читалачке публике

Нећемо ни мало погријешити ако кажемо да је Санела Бабић живот посветила култури и организовању културних догађаја у свом родном граду Бањалуци.

Ernest Bučinski / 01. мај 2019

 

Предсједница је Управног одбора Женског камерног хора "Бањалучанке" и један од идејних твораца и извршни продуцент фестивала дјечијег музичког стваралаштва "Мали композитор". Оснивач је Удружења за промоцију и популизацију књижевности "Императив".  Удружење нема бројно чланство, јер, како њена оснивачица тврди, дјелатност удружења је таква да је бесмислено сакупљати чланове само да би били чланови. Зато удружење чине сви људи који долазе на промоције и дешавања које "Императив" организује. Ове године удружење ће по други пут организовати фестивал књижевности у Бањалуци. Фестивал носи име као и удружење – "Императив" и траје од 30. маја до 3. јуна, а одржаће се у Културном центру Бански двор. У разговору са директорицом фестивала Санелом Бабић сазнали смо више о овом догађају.

Колико је и да ли је тешко бавити се организовањем књижевних догађаја данас када, а можда и гријешим, књига и није толико популаран медиј?

То вам је исто као кад волите јести колаче па се потрудите да себи направите најбоље колаче по најбољем рецепту. Можда је тешко, али је слатко (смијех).

Има ли ваше удружење подршку од стране државних институција и колико се град Бањалука брине за културно уздисање својих грађана?

Државне институције расписују конкурсе за пројекте из области културе на које се могу пријавити сва регистрована удружења која се баве културом. Свако ко напише квалитетан пројекат – има подршку институција. Први фестивал књижевности „Императив“ одржан је захваљујући подршци Кабинета предсједника РС и Министарства просвјете и културе у Влади РС. Град Бањалука је партиципирао уступањем простора Банског двора – културног центра гдје је фестивал одржан. Мислим да  фестивал „Императив“ има једнаку подршку као и друге манифестације које су понудиле квалитетан програм. Нажалост, и републички и градски буджет за културу је много мањи него што су потребе у култури.

Преко дешавања које је организовало ваше удружење угошћене су многе књижевне величине: Јерговић, Сејрановић, Каракаш, Томаш и многи други. Да ли је тешко успоставити контакт са књижевницима тог калибра и како долазите до њих?

Ми у „Императиву“ се водимо простом народном логиком – ако сте некога позвали у госте, требате бити добар домаћин. Ако сте добар домаћин, гост ће поново доћи и причаће својим пријатељима о добром времену које су провели у неком граду и са људима из тог града. Својим великим успјехом сматрамо што сви наши гости желе поново да се врате у Бањалуку. Сви писци који су били наши гости су угодни и срдачни људи са којима је било једноставно договорити сарадњу.

Усудили сте се покренути и фестивал посвећен књижевности. Касније се показало да је то сјајан подухват, међутим да ли сте страховали да се фестивал можда и неће довљно добро "примити" међу публиком овога града?

Нисмо страховали. Зашто се фестивал не би „примио“ међу публиком овог града? Није публика у неком другом граду боља или лошија. Само је понуда боља или лошија. Један од основних циљева нашег фестивала је стварање нове публике кроз организовање програма за дјецу и младе.
 
Постоје ли још нека удружења која помажу у организацији вашег фестивала?

Не, али постоји велики број сарадника и добронамјерника чије приједлоге и критике често усвајамо трудећи се да побољшамо фестивалске програме.

По чему ће се разликовати овогодишњи књижевни фестивал од прошлогодишњег, да ли ће бити неких промјена у организацији, гдје ће се све одвијати та манифестација?

Фестивал ће се одржати у Банском двору – културном центру од 30.5. до 3.6. Од прошлогодишњег ће се разликовати по учесницима. И ове године ће бити одржани програми "Разговори са писцима", "Поезију ће сви читати", "Ноте и слова", те програми за дјецу и младе "Бајковница" и "Лектира у подне".

Ко ће ове године гостовати на фестивалу?

У програму „Разговори са писцима“ ове године ћемо представити романе књижевница Јелене Ленголд, Сенке Марић, Иване Ђилас, Румене Бужаровске и Тање Ступар Трифуновић. У програму „Поезију ће сви читати“ своје стихове ће читати Драго Гламузина, Владимир Табашевић, Огњенка Лакићевић, Дарко Цвијетић и Мирјана Бобић Мојсиловић а њихови домаћини ће бити млади бањалучки пјесници Милан Ракуљ, Горан Гаврић Грга, Михаела Шумић, Владана Перлић и Давид Којчиновић. У програму „Ноте и слова“ учествоваће писци младје генерације чији романи су у протеклој години изазвали велико интересовање критике и публике у региону -  Лана Басташић, Ђорђе Микетић, Бојан Кривокапић, Нина Тиквеша и Стево Грабовац који ће читати одломке из својих романа и пуштати музику која их инспирише док пишу.

Умјетнички директор фестивала је познати писац Беким Сејрановић. Колико је он придонио да фестивал добије на јачини и популарности?

То морате питати публику. Беким није члан тима да би фестивал био популаран већ зато што је један од најбољих писаца у региону, страствени читалац и магистар јужнословенске књижевности.

Да ли сте задовољни медијском пропраћеношћу фестивала?

Јесам. Презадовољна. Медији прате све догадјаје у организацији „Императива“ и на тај начин заједно са нама раде  на промоцији и популаризацији књижевности.

Какво је по вашем мишљењу стање са књижевним ауторима у граду на Врбасу? Имамо ли их довољно?

У Бањалуци има велики број одличних аутора различитих генерација. Већ сам раније напоменула да сам посебно поносна на промоције домаћих аутора које смо радили. У априлу смо имали двије одличне промоције на којима смо разговарали са Миленком Стојичићем и Ранком Павловићем. На фестивалу ћемо представити 5 младих бањалучких пјесника, нови роман Тање Ступар Трифуновић, одличан првенац Стеве Грабовца, Лану Басташић чији је роман „Ухвати зеца“ био у ужем избору за Нинову награду и изазвао лавину позитивних критика читалачке и стручне јавности у региону. Домаћи аутори добијају значајне регионалне и европске награде и све више простора у медијима. „Императив“ се труди да кроз свој рад максимално промовише рад домаћих аутора.

Шта је са издавачима - како стојимо са њима, има ли ко објављивати књиге домаћих аутора?

Вјероватно има. Велику пажњу у јавности је у посљедње вријеме изазвала издавачка кућа „Имприматур“ која објављује књиге домаћих аутора. Организовали смо неколико промоција књига које је објавио „Имприматур“ и то је такође наш допринос да скренемо пажњу јавности на домаће ауторе.

Како видите будућност фестивала и вашег удружења?

Ми ћемо радити најбоље што знамо, трудећи се да унаприједимо свој рад и доведемо нову публику на наше догађаје.

Шта даље?

Послије фестивала ћемо се одморити и припремати за јесењу сезону у којој ћемо организовати разговоре са писцима који су у међувремену објавили одличне романе.

 


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.