Салкић затражио од Владе РС да ријеши проблем изучавања босанског језика у РС-у

Потпредсједник бх. ентитета РС Рамиз Салкић затражио је поново од Владе РС да ријеши проблем изучавања босанског језика и наставе на босанском језику у том ентитету.

Fena / 22. август 2019

FENA

Тражи да Влада РС прекине праксу негирања босанског језика, којим говори 52,86 посто становника у Босни и Херцеговини и који је, према изјашњењу грађана на попису 2013. године, други језик по заступљености у овом ентитету.

У писму које је упутио ентитетском премијеру Радовану Вишковићу, министрици просвјете и културе Наталији Тривић, те уредима високог представника, Мисија ОСЦЕ-а у Босни и Херцеговини и Делегацији Европске уније у Босни и Херцеговини, Салкић напомиње да нова школска година у ентитету РС почиње за двије седмице, а да бошњачка дјеца почетак наставе поново дочекују ускраћена за једно од основних људских права.

- Право на језик је загарантовано уставима ентитета и државе, али и бројним међународним конвенцијама, те од Вас, као представника Владе ентитета РС, тражим да се поштује ово право и престане дискриминација бошњачке дјеце - указао је Салкић.

Као политички представник Бошњака у овом дијелу Босне и Херцеговине, подсјећа да је Уставом ентитета РС дефинисано право конститутивних народа на властити језик и писмо, а то право је загарантовано ентитетским законима, одлуком Уставног суда Босне и Херцеговине, мишљењем ОСЦЕ-а, али и Европском конвенцијом о људским правима и основним слободама.

Подсјетио је на одреднице из устава ентитета и БиХ о кориштењу језика конститутивних народа, као и да постоје и бројне друге међународне конвенције и документи, по којима народи, у овом случају Бошњаци у ентитету РС, могу изучавати и називати свој језик онако како они желе, без икакве дискриминације.

-Имајући у виду све наведено, а посебно чињеницу да су се Бошњаци у Босни и Херцеговини, а самим тим и у овом ентитету, на попису 2013. године, личним изјашњењем опредијелили да говоре босанским језиком, обраћам Вам се с питањем: када ће престати политичко негирање босанског језика и када ће престати дискриминација бошњачке дјеце у образовном процесу у овом ентитету - навео је Салкић.

Почетак нове школске године која је на прагу, добра је, каже, прилика да престане системска дискриминација и да власти овог ентитета престану кршити међународно право.

Бошњаци у овом ентитету су, напоменуо је, контитутиван народ и према Уставу би требали бити равноправни грађани с другим народима и грађанима.

-Нажалост, Бошњаци данас нису равноправни у свим сегментима друштва, а један од најизраженијих је образовни процес. Дискриминација се, такођер, огледа и у чињеници да се српском народу омогућава да именује свој језик онако како жели, а с друге стране, то право се одузима бошњачком народу или им се намеће неприхватљиво рјешење, по којем се нуди назив непостојећег језика. Ово стање је неодрживо и оно свакодневно оставља посљедице у друштву, ствара неповјерење у органе ентитета, али и ствара општу неповољну слику с позиције поштивања основних људских права и слобода. Обзиром да се ради и о кршењу устава државе и ентитета и међународног права, о овом проблему су детаљно упознати сви релевантни представници међународне заједнице у Босни и Херцеговини, али и многи изван БиХ - додао је ентитетски потпредсјендик Рамиз Салкић.


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.