Рониоци заронили у најдубљи дио океана. Нашли пластичну врећицу и омот слаткиша

НАКОН што је амерички истраживач извео до сада најдубљи зарон с људском посадом, вратио се на површину с обесхрабрујућим вијестима. Наиме, на дну Маријанске бразде нашао је пластично смеће, јавља ЦНН.

BUKA portal / 14. мај 2019

Вицтор Весцово заронио је на дубину од 10.927 метара како би стигао до Цхалленгер Деепа, који се налази на јужном дијелу Маријанске бразде. Весцово је то учинио у склопу мисије која има за циљ мапирати најдубља подводна мјеста на свијету.

Пластична врећица и омоти од слаткиша

Путовао је готово 11 километара у дубину оцеана те зароном у трајању од четири сата поставио рекорд најдубљег појединачног роњења у повијести. Претходни рекорд држао је Јамес Цамерон, редатељ "Титаница", са зароном из 2012. године.

Осим што је на дну најдубљег дијела свијета пронашао четири нове животињске врсте, Весцово је тамо уочио пластичну врећицу и омоте од слаткиша.

Најдубља бразда на цијелом свијету


Маријанска бразда најдубља је бразда у Тихом оцеану, а уједно и најдубља на цијелом свијету. За успоредбу, та бразда понире више у дубину него што највиша планина на свијету, Моунт Еверест, у висину.

Вицтор Весцово, 53-годишњи пословни човјек с искуством у поморству, подморницом назива Тхе Лимитинг Фацтор снима и мапира за Дисцоверy Цханнел пет најдубљих точака наших оцеана у склопу експедиције Фиве Деепс Еxпедитион. Осим што је посјетио Маријанску бразду, снимао је и Соутх Сандwицх Тренцх, Јаванску бразду и Порториканску бразду. Требао би још истражити Моллоy Дееп у Арктичком оцеану, што је предвиђено за коловоз 2019. године.

Невјеројатно биће

Као што смо већ писали на Индеxу, у највећим дубинама Индијског оцеана Весцово је недавно снимио мистериозно ново биће које подсјећа на медузу.

Приликом роњења у Јаванској бразди, најдубљој точки Индијског оцеана, он и његов тим уочили су биће за које се вјерује да је нова врста плаштењака, скупине морских животиња које су врећастог облика и обично живе причвршћене за морско дно. Биће су описали као "невјеројатну желатинасту животињу" која "не сличи ничему што смо до сада видјели".

Преузето са Индеx.хр


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.