ВЕЛИКА СРАМОТА ЗА ИНСТИТУЦИЈЕ: Хапшење једног од водећих људи за борбу против короне у Републици Српској, И ШТА САД?

"Да постоји имало политичке и моралне одгворности, прво би министар здравља требао поднијети оставку, а за њим и цијела влада."

Elvir Padalović / 22. септембар 2021

Foto: Buka


Окружни суд у Бањалуци одредио је једномјесечни притвор Браниславу Зељковићу, директору Института за јавно здравство РС и и још тројици осумњичених за злоупотребе положаја у набавци медицинске опреме током пандемије.

Сва четворица су осумњичени да су од 25. марта до 25. маја прошле године искористили ванредну ситуацију проглашену због пандемије корона вируса, те у два одвојена случаја оформили конзорцијум фирми који је учествовао на преговарачким тендерима Института за јавно здравство у поступцима набавке медицинске и заштитне опреме.

Бранислав Зељковић терети се да је у својству службеног лица в.д. директора, који је закључком Владе РС од 10.3.2020. године задужен да врши набавку медицинске опреме, личне заштитне опреме и дезинфекционих средстава у сврху спречавања појаве корона вируса у РС, искориштавањем службеног положаја и овлаштења прибавио корист правном лицу “Процонтрол” на штету средстава буджета РС, на начин да је искориштавањем ванредне ситуације за територију РС провео поступак јавне набавке преговарачким поступком без обавјештења о набавци. Ријеч је о 50.000 комада медицинских респираторних маски ФФП2 процијењене вриједности 345.000 КМ без ПДВ-а.

Он се даље терети и да је искористио свој службени положај на начин да је прибавио корист правном лицу “Травел 4 Фун” на начин да је искориштавањем ванредне ситуације прихватио понуду за набавку медицинских заштитних одијела, маски за лице и професионалног неконтактног дигиталног термометра 500 комада. Све је укупне вриједности 2.388.500 КМ без ПДВ-а.

Бранислав Зељковић био је, не само директор Института за јавно здравство Републике Српске, већ и члан Републичког штаба за ванредне ситуације, један од водећих људи за "борбу против короне" и за доношење мјера у Републици Српској

Као такав појављивао се у медијима, људима је готово свакодневно саопштавао информације у вези са свим аспектима пандемије - почев од првих случајева у Босни и Херцеговини, па све до процеса вакцинације у земљи.

Истовремено, док је народу саопштавано да треба да се затворе у своје станове, њих четворица се терете да су искористили ситуацију да себи прибаве енормну новчану корист.  

Институт за јавно здравство огласио се прилично штурим саопштењем у којем саопштавају да се све активности настављају редовно, а да стоје на располагању истражним органима.

“Институт за јавно здравство Републике Српске наставља да, као и до сада, несметано обавља своје редовне активности дефинисане законима из области здравствене заштите, заштите становништва од заразних болести као и другим актима те статутом ове установе, са посебним акцентом на вакцинацију против ЦОВИД-19 и праћење провођења противепидемијских мјера кад је вирус корона у питању. Поводом истражних активности МУП-а РС и Републичког јавног тужилаштва РС у вези са набавкама медицинске и заштитне опреме, Институт за јавно здравство РС је и даље на располагању надлежним органима”, навели су у саопштењу.  
 
Без обзира на ово саопштење, у којем се ствари покушавају вратити на "стање редовно", хапшење директора Института озбиљно је пољуљало вјеру у институције. Питање је колико га је уопште и било ових дана након свеопштих политичких журки, митинга, дефилеа широм Републике Српске током љета?

Како вјеровати ''стручњацима'' који су, како се испоставља на основу документације коју су бројни медији, међу њима и портал БУКА, објавили, стицали противправну имовинску корист, а мјере тако, чини се, доносили у складу са властитим интересима. Јер онда постоји оправдана бојазан да су мјере доносене како би се осигурао већи број потрошеног заштитног материјала који подразумијева и већу количину профита за доносиоце мјера.

Без обзира на исход, морална одговорност не постоји, нико ни не помишља на предузимање корака који би сапрали љагу са пољуљаног повјерења. 

У свом овом лудилу око хапшења, властима у Републици Српској не пада на памет да моментално смијени или макар суспендује Бранислава Зељковића са функције директора Института за јавно здравство. Оно што њима пада на памет јесте да због истека мандата разријеше Управни одбор Института, те да именују нови у којем су два досадашња члана задржала мјесто, а три су нова.

"Они који воде институције одавно су већ изгубили повјерење од стране грађана, а врхунац леденог бријега било је наређење Милорада Додика министру здравља Алену Шеранићу да, док је пандемија била у пуном јеку, у затвореном простору скине маску, што је овај и учинио", каже за БУКУ политолог Дарко Кузмановић.

Како онда имати повјерења у институције када министар здравља у том тренутку не поштује мјере иза којих сам стоји, док се директор Института за јавно здравство, који је практички друга особа која би требало да управља кризом, налази иза решетака због противправног стицања имовинске користи на основу продаје маски?

"Ово је једна велика срамота и за институције и за ресорно министарство. Да постоји имало политичке и моралне одгворности, прво би министар здравља требао поднијети оставку, а за њим и цијела влада, јер је немогуће да нико од надлежних до сада није знао за наведена кривична дјела и да је медицинску опрему нпр. набављала туристичка агенција, што у свијету вјероватно никада и нигдје осим у Републици Српској није забиљежено. Какав је то премијер, министар здравља или предсједник Републике који не зна да му потчињени чине тешки кринимал, а што је још горе, на муци властитих грађана. Ако нису знали, онда су тотално неспособни за позиције које обављају  и треба да поднесу оставке, а опет, ако су знали, а ћутали, у том случају, баш као и Зељковић и његови сарадници, требало би да заврше иза решетака због саучеништва, односно прикривања криминалних радњи", додаје Кузмановић.

Активиста и новинар Стефан Благић, који је о аферама са набавкама Института писао међу првима, каже за БУКУ да су становници наше земље до сада, нажалост, већ навикнути на ненормалности, па смо од силних малверзација просто изгубили осјећај за чуђење и невјерицу.

"Ипак, овај случај хапшења директора Института заиста јесте један преседан, поготово када имамо у виду да је он био један од челних људи у Републици Српској у борби против Цовид-а. Његово хапшење ће сигурно додатно пољуљати повјерење људи у институције које треба да се боре против вируса", каже Благић за БУКУ.

Према његовом мишљењу, једино рјешење у овом тренутку је да на чело Института стане стручњак од интегритета, потпуно небитно из које политичке партије долази, а најбоље би било када не би био члан ниједне странке.

"Неко ко има довољно искуства и чији су се пацијенти раније увјерили у његову стручност. То је, по мени, један од првих корака који се морају спровести како би се, колико-толико,  вратило повјерење у Институт за јавно здравство", закључује Благић.

Кузмановић додаје да је жалосно што овакве ситуације узрокују хронично неповјерење према институцијама али и међусобно неповјерење самих грађана.

"Не треба заборавити да, ни министар здравља, нити ухапшени Зељковић никада нису забранили велике и партијске скупове на којима је, конкретно, учествовао и сам министар Шеранић, којем су последњих годину дана била пуна уста мјера и апела на одговорност. Када такву поруку пошаљете грађанима, који су успут поштовали све што им је наметано и понашали се одговорније од оних који су доносили мјере, оставка цијеле владе намеће се као једино логи;но рјешење. Али од тога, наравно, неће бити ништа, јер наши политичари и функционери не знају ни шта је политика, а ни морална одговорност", закључује Кузмановић.

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.