Реакције из свијета на састанак Трампа и Кима: "Ђаво је у детаљима"

Стижу и реакције из свијета на историјски самит у Сингапуру гдје су разговарали амерички предсједник и сјевернокорејски лидер.

Tanjug / 12. јун 2018

 Кина је предложила да Савјет безбједности УН размотри могућност суспензије или укидања санција Сјеверној Кореји, уколико Пјонгјанг буде поступао у складу са резолуцијама УН и напредовао у дипломатским преговорима.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Генг Шуанг рекао је да Кина "поздравља и подржава" разговоре сјевернокорејског лидера Ким Джонг-уна и предсједника САД Доналда Трампа како би се постигао консензус о денуклеаризацији и формирао мировни механизам.

Генг је новинарима у Пекингу рекао да би санкције Савјета безбједности против Сјеверне Кореје могле да буду суспендоване или укинуте у складу са акцијама Пјонгјанга, преноси АП. "Санкције нису крај. Вјерујемо да би Савјет безбједности требало да учини напоре да подржи дипломатске напоре у овом тренутку", рекао је Генг.

Москва: Предстоји конкретизација договора

Русија позитивно оцјењује импулс који је дао самит лидера САД и Сјеверне Кореје ради рјешавању кризе на Корејском полуострву, али бисмо жељели да сачекамо крајњи договор, рекао је замјеник министра иностраних послова Русије Сергеј Рјабков

„Не можемо а да не поздравимо важан корак напријед који је направљен“, рекао је Рјабков, коментаришуц́и резултат самита двојице лидера.

“Наравно, ђаво је у детаљима и предстоји конкретизација договора. Међутим, дат је импулс, како схватамо“, рекао је Рјабков.

Према ријечима дипломате, Русија очекује да ц́е формат шестостраних преговора о рјешавању кризе на Корејском полуострву поново бити потребан, што може дати конкретне резултате у том правцу.

Лидери САД и Сјеверне Кореје, Доналд Трамп и Ким Джонг Ун одржали су јутрос историјски састанак у Сингапуру. На крају је потписан документ којим се Пјонгјанг преузео обавезу о денуклеаризацији Корејског полуострва у замјену за гаранцију Вашингтона о безбједности.

Могерини: ЕУ спремна да подржи преговоре о денуклеаризацији

Шеф дипломатије ЕУ Федерика Могерини изјавила је данас да је састанак предсједника САД и Сјеверне Кореје потврдио снажно убјеђење ЕУ да је дипломатија једини пут ка трајном миру на Корејском полуострву. "Дипломатски пут је често пун изазова, али се увијек исплати", поручила је Могерини.

Могерини је у саопштењу оцијенила да је састанак у Сингапуру био "пресудан и непходан корак" како би се наставило путем позитивног развоја догађаја постигнутог до сад у оквиру међукорејских односа и на самом полуострву, на чему се Могерини захвалила предсједнику Јужне Кореје Мун Джае Ину. "Крајни циљ, који дијеле цијела међународна заједница и који је подржао и Савјет безбједности УН, јесте потпуна, верификована и неповратна денуклеаризација Корејског полуострва.

Заједничка изјава потписана данас од стране лидера САД и Сјеверне Кореје даје на јасан сигнал да је тај циљ остварив", поручила је Могерини. Она је изјавила да ЕУ остаје спремна да "олакша и подржи" наставак преговора као и друге кораке у циљу изградње повјерења и осигурања дуготрајног мира и благостања на ослобођеном од нуклераног оружња Корејском полуострву.

Генерални директор ИАЕА поздравио документ Трампа и Кима

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Јукија Амано поздравио је данас заједнички документ америчког предсједника Доналда Трампа и сјевернокорејског лидера Ким Джонг-уна.

Амано је рекао да је та агенција спремна да предузме било какве активности за провјеру у Сјеверној Кореји, које ће се од ње можда захтијевати "забринуте земље", преноси АП.

Истовремено је примијетио да документ Трампа и Кима, данас потписан у Сингапуру, укључује посвећеност Сјеверне Кореје ка потпуној денуклеаризацији Корејског полуострва.

Амано је рекао да ће ИАЕА пажљиво пратити преговоре који ће двије земље одржати како би примијениле исходе са самита у Сингапуру.

Мун: Потребно разјашњење намјера Трампа

Јапански премијер Шинзо Абе поздравио је данашњу заједничку изјаву коју су потписали предсједник САД Доналд Трамп и сјевернокорејски вођа Ким Джонг-ун на самиту у Сингапуру, док се јужнокорејски предсједник Мун Джае-ин заложио за писање "нове историје" са Пјонгјангом, преноси Ројтерс.

Наводи се да је Абе декларацију Трампа и Кима назвао првим кораком у денуклеаризацији Сјеверне Кореје.

"Ми ово видимо као корак ка свеобухватном рјешењу", поручио је Абе.

Предсједник Јужне Кореје Мун позвалио је Кимову одлуку да одржи самит са САД у Сингапуру.

"Остављајући мрачне дане рата и сукоба иза нас, исписаћемо ново поглавље мира и сарадње. Бићемо заједно са Сјеверном Корејом на том путу", саопштено је из Муновог кабинета.

Из Плаве куће је наведено и да је потребно разјашњење намјера Трампа који ње након самита казао да ће Вашингтон окончати заједничке војне вјежбе са Сеулом.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.