Реакција опозиционих странака на раскид СНСД-а и ДНС-а

Предсједник СДС Мирко Шаровић оцијенио је врло храбрим потез ДНС-а да изађе из коалиције са СНСД-ом Милорада Додика, што ће се одразити на политчкој сцени у Републици Српској.

BUKA portal / 17. октобар 2020

Видјећемо којим правцем ће они да крену, то је њихова одлука и они ће да одлуче о томе. Морам да честитам ДНС и њиховом предсједнику Ненаду Нешићу на тако једној принципјелној одлуци", казао је Шаровић у изјави БН ТВ.

Он наглашава да ће то оставити снажан траг на политичке догађаје у Републици Српској наредних дана.

"Вјерујем да је то можда наговјештај да ће институције добити примат у односу на појединце. Моје честитке у сваком случају", казао је Шаровић.

Што се тиче сарадње СДС-а са ДНС-ом, Шаровић каже да то зависи прије свега од њих. Ми смо имали и до сада отворена врата за сарадњу, на њима је одлука и треба им препустити да донесу своје одлуке. У сваком случају врата СДС су им отворена", казао је Шаровић.

"асно је да већ дуже вријеме постоје многобројне трзавице између владајућих странака, али чињеница је да је данашње иступање из коалиције од стране ДНС-а доста јака одлука“, рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

Он је додао да ће вријеме показати шта ће се даље дешавати и какве су могуће посљедице те одлуке генерално на политичку сцену у Републици Српској и БиХ.

„Иако више од двије године постоје јавни сукоби између најдуговјечнијих коалиционих партнера, СНСД и ДНС, данашња одлука је до сада најконкретнији потез који је ДНС учинио након бројних понижења које им је приредио коалициони партнер. Мислим да је ово показатељ да ће се много тога дешавати и мијењати у наредном периоду“, каже Бореновић.

Кандидат за градоначелника Бањалуке Драшко Станивуковић поздравио је одлуку Предсједништва ДНС-а да напусти владајућу коалицију предвођену СНСД-ом на свим нивоима, како у Републици Српској, тако и БиХ, назвавши ово можда и најбитнијим политичким догађајем када су у питању овогодишњи локални избори.

Ово је један врло важан, можда један од најважнијих политичких догађаја када говоримо о овим локалним изборима, који може потпуно да преокрене ствари у појединим локалним заједницама, а у неким и да учврсти предност управо оних кандидата који представљају промјене које заговарамо“, каже Станивуковић.

Он је одлуку Предсједништва ДНС-а назвао и храбром, додајући да очекује да ДНС остане досљедан свом данашњем ставу. Ја, да не кријем, сам срећан због такве једне одлуке и, ако ме питате, требало је раније да дође, с обзиром на то какву тортуру су поједини људи из те странке и многих других странака у власти доживљавали, а наравно и ми сви други грађани. То је једна мантра која већ траје дуго, дуго година. Ово је велика одлука. Требате након скоро двије деценије битисања у једном систему донијети другачију одлуку", казао је Станивуковић.

Према његовим ријечима, ово је храбра и важна одлука ДНС-а, поготово ако смо свјесни једног политичког поднебља у којем сви ми живимо, ево скоро управо те двије деценије.

 

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.