Раскол у Фејсбуку: Суоснивач каже да је Закербергова моћ "без преседана"

Суоснивач Фејсбука Крис Хјуз изјавио да је вријеме да се та друштвена мрежа "разбије".

BUKA portal / 10. мај 2019

 

У чланку објављеном у "Њујорк тајмсу" у четвртак, Хјуз је навео да је извршни директор Марк Закерберг претворио Фејсбук у монопол који гуши иновације, преноси АП.

Друштвена мрежа Фејсбук има више од две милијарде корисника, а такође поседује Воцап, Месинджер и Инстаграм, од којих сваки користи више од милијарде људи.

Фејсбук је купио Инстаграм 2012, а Воцап 2014. године.

Хјуз је рекао да је Закербергова моћ "без преседана и неамеричка" и додао да се његов бивши колега фокусирао на раст, што га је довело до тога да "жртвује безбедност и уљудност за кликове".

Према његовим речима, Фејсбук је монопол који би требало присилити да раздвоји Воцап и Инстаграм, а да будућа припајања буду забрањена следећих неколико година.

Хјуз је такође позвао на оснивање нове федералне агенције која би регулисала технолошке компаније и чији би "први задатак био да заштити приватност".

Хјуз је био у соби са Закербергом на Харварду и напустио је Фејсбук 2007. године да би учествовао у предизборној кампањи Барака Обаме.

Он тврди да је ликвидирао своје Фејсбук акције 2012. године, када је постао издавач "Нове Републике", и да више не улаже ни у једну компанију друштвених медија.

"Прошло је 15 година откако сам учествовао у оснивању Фејсбука на Харварду, и не радим у компанији већ деценију. Али осећам се бесним и одговорним", рекао је Хјуз.

Главни портпарол Фејсбука Ник Клег одговорио је на Хјузову критику изјавом у којој каже да се одговорност не намеће позивом на распад успешне америчке компаније.

"Одговорност технолошких компанија може се постићи једино кроз мукотрпно увођење нових правила за интернет. То је управо оно на шта Марк Закерберг позива", рекао је Клег.

Како АП наводи, Закерберг је, међутим, неодређен по питању тога за какве се тачно регулације залаже.

Фејсбук је од 2016. године изгубио неколико руководилаца након серије скандала с кршењем приватности и ширењем дезинформација.

Оснивачи Инстаграма и Воцапа су отишли, као и директор који је преузео Воцап прошле године, пише Б 92.


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.