Радник с Балкана описао како је радити у Њемачкој: Ако дођеш у 5.50 касно је

Већ годинама се прича о раду у Њемачкој, предностима и недостацима, заради и увјетима рада. Већином се о одласку у ову земљу говорило као о “бијегу у бољи живот”, али је ли то тако?

BUKA portal / 06. септембар 2019

Један интернет корисник с Балкана, тачније из Србије, годинама већ живи у Њемачкој. Он је открио како заправо изгледа реалност и ваша сатница када сте запослени у њемачкој творници пише Еспресо.

 

“С непуних 20 година отишао сам код родитеља у Нјемачку. По тадашњем закону малољетан, а служио сам војску. Пунољетство је било с 21 годину. За пар мјесеци средим све папире, и пронађем посао из огласа. До тада сам мало радио на црно. Тешко ми је било устати у 4.30 сати, али сам се навикнуо. Ради се од 6.00 сати", препричава радник.

 

Напомиње да ако се на посао дође у 5.50 сати већ је касно.

 

"Не стигнеш ништа, пресвлачење, кава итд. У 06.01 већ се стројеви чују као да је 10.00 сати. Од  8.55 до 9.00 сати перу се руке, а од 9.00 до 9.10 је доручак. Вријеме за доручак пада на терет послодавца. У 11.55 сати перу се руке. Од  12.00 до 12.30 сати је ручак. Тих пола сата одрађујемо. У тијеку рада некада нема времена нити воду попити, а ако желиш у тоалет зовнеш бригадира да те замјени (није ограничено колико пута)", напомиње радник.

 

Ко се на такву и сличну дисциплину не жели навикнути, нека остане у својој домовини.

 

"Услови рада су одлични, иста температура и љети и зими. Прековремени рад се плаћа и пар дана прије се најави и није обвезан, само оно из уговора. Кад се ради – ради се, а кад одеш кући – нитко те у вези посла не узнемирава”, испричао је радник.

 


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.