Радници дају отказе и одлазе у иностранство, а послодавци понудили ријешење- 30 марака више!

Овдје ‘леба нема

Tatjana Čalić / 22. новембар 2019

 

У вријеме када радници, због ниских плата, дају отказе и одлазе у иностранство, а послодавци кукају и на сваком кораку траже трговце, раднике у пекарама, конобаре, куваре, возаче, грађевинске раднике, одлучили су да је износ од 550 марака превише за најнижу загрантовану плату у Републици Српској.

Њихова понуда је 480 марака, 30 марака више од тренутног износа најниже плате у Републици Српској.

Потврдио је ово за БУКУ Саша Тривић, предсједник Удружења послодаваца пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске, власник ланца пекара "Мања" и члан Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Ову понуду образложио је ријечима да плате не треба уређивати административним већ тржишним мјерилима, те да  је Синдикат могао предложити и 1.000 и 2.000 марака, па да се "све фирме позатварају".

На питање како плата од 480 марака може зауставити одлазак радника рекао је: „Раст најниже плате ће затворити можда и она радна мјеста која не би била затворена или ће довести до тога да ће неки послодавци исплаћивати ту плату, али да ће радник разлику морати да врати”.

Констатовао је и да су плате у овој години порасле 8 посто, као и да је тај раст пуно већи “ако знамо да добар дио послодаваца исплаћује нето у кешу”.

“Значи, не можемо очекивати да се заостатак плата који се дешавао задњих 20 година ријеши у годину дана. Надаље, показатељи о добити послодаваца не указују да они имају вишка пара које не дијеле, него су способности нас као послодаваца да зарадимо веће плате ограничене, јер смо неспособни или немамо довољно технологије”, закључио је Тривић.

Овдје ‘леба нема

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске, оквалификовала је понуду послодаваца као ругање радничкој класи. Њом су, каже, уједно послали и јасну поруку сваком раднику у РС - „овдје 'леба нема".

Пита се, такође, како од плате коју нуди Саша Тривић и послодавци који размишљају као он, било ко може да се прехрани, размишља о породици и сервисира режијске обавезе.

„Господин Тривић је човјек који има свој приватни бизнис и на малим екранима стално говори да радницима треба повећати плате и да је то сам учинио, значи ли то да је својим радницима повећао плату са 450 на 480 марака? Зашто се онда било ко чуди што нам квалификовани, продуктивни, способни радници махом одоше или су већ отишли. А отишли су, вјерујете, само из једног разлога - због никакве плате и услова рада“, истакла је за БУКУ Мишић и подсјетила да потрошачка корпа, у којој се налазе само прехрамбени артикли за четверочлану породицу, износи 710 марака.

Стога, закључује, ником у овој држави не требају бизниси у којима радници од свог рада не могу прехранити своју породицу. "На њима се не гради економија и било какав развој, они само одговарају лошим послодавцима."

Прокоментарисала је и потицаје који се дају у реални сектор од стране Владе РС.

„То је наш новац, њега добијају појединци у реалном сектору, а радници им раде за 450-480 марака, то је за сваку осуду и мислим да Влада РС мора реаговати и запитати се шта она у ствари финансира и шта значи потицај за реални сектор - богаћење појединаца или стварање једног правичнијег друштва у коме људи од свог рада могу да живе, да не иду са ових простора, већ да граде ову земљу. Нико је неће градити за 480 марака, нико неће ни рађати, јер джаба све пронаталитетне политике и мјере ако ви од своје плате не можете да живите животом достојним 21. вијека“, истакла је Мишић.

Све испод 1.000 КМ није довољно

Тане Пеулић, потпредсједник Савеза синдиката РС за привреду, такође каже да му није јасан потез Уније послодаваца РС, обзиром да му је познато да се у систему металске индустрије и рударства РС, у 90 одсто предузећа исплаћује веће плата од загарантоване, односно преко 600 КМ. Као примјер је навео Алумину Зворник, која има 1600 радника, а најнижа плата износи преко 700 КМ.

 „Ако просјечна плата на нивоу РС од почетка идуће године треба бити 1000 КМ, заиста не видим разлог зашто је 550 КМ тако баснословна цифра, а поготово ако знамо да је 500 КМ ослобођено пореза“, нагласио је, наводећи и да би било потпуно некоректно да имамо двије најниже загарантоване плате - једну за реални сектор, а другу за оне којима је послодавац Влада РС, гдје је износ најниже загарантоване плате 545 КМ.

По њему  послодавци морају да одријеше кесу или ће у протвном њихови погони и радње остати пусти.

Све испод 1.000 КМ, каже, није и не може бити довољно да квалификовани радници остану у Републици Српској. Са оволиком платом неки би можда и размислили о останку, у противном, отићи ће сви који вриједе.

Плате не расту како би требало

Иако је Тривић рекао да послодавци немају вишак новца који могу дати радницима „Анализа и пројекција тржишта рада у Републици Српској 2019-2022“, објављена средином године, показује нешто поприлично другачије - да плате у РС не расту и не прате раст продуктивности који је био евидентан протеклих година. 

Из ње је видљиво да је, на примјер, 2015. године раст продуктивности у прерађивачкој индустрији износио 13,2 одсто, а плате су у просјеку нарасле за тек 1,3 одсто.

Радници су, према овој анализи, сразмјерно свом раду, били награђени сада већ давне 2008. године, када су за продуктивност која је скочила на 12,9 одсто добили плату већу за 12 посто. Нешто боља година за њих је била 2012, када су имали пад продуктивности од 12,2 одсто, док су дохоци у просјеку порасли за 2,9 одсто.

И када већ говоримо о прерађивачкој индустрији, наведимо и податак да је просјечна плата у прерађивачкој индустрији нешто преко 650 КМ.

“Мора нам бити јасно да, не улазећи ни у какве друге разлоге осим економских, уколико тражња за радницима расте, понуда опада, а плате не расту како би требало, онда је потпуно извјесно да ће ти људи тражити посао негдје друго”, истакао је аутор анализе, Стево Пуцар, професор на Економском факултету у Бањој Луци.

За колике плате раде радници у РС?

Подаци које смо добили од Пореске управе РС кажу да чак 40 посто запослених радника прима плату мању од 600 КМ, тачније њих 102.319. Напоменимо и да је у посматраном мјесецу, јулу, просјечна нето плата запослених у Републици Српској износила 910 КМ.

Према платним разредима, радници у РС су у јулу 2019. године, примали сљедеће нето износе:

Распон плата

Број обвезника доприноса/запослених у јулу

до 449 КМ

15.816

450 КМ

18.494

од 451 до 500 КМ

37.411

од 501 до 600 КМ

30.598

од 601 до 700 КМ

21.989

од 701 до 800 КМ

21.054

од 801 до 1.000 КМ

32.451

од 1.001 до 1.200 КМ

31.211

Преко 1.200 КМ

49.776

УКУПНО

258.800

 

Наставак дијалога између представника Уније удружења послодаваца Републике Српске и Савеза синдиката РС, који тражи да најнижа плата од 1. јануара наредне године буде 550 КМ, а да у другом кварталу наредне године порасте на 600 КМ, требао би бити настављен почетком наредне седмице.


Бука препорука

Економија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.