"Прво су ограничили кретање, па то укинули, затим организовали утакмице са навијачима, па је дошао тенис, избори, е сад имамо полицијски час..."

Најава полицијског часа постала је окидач револта и бијеса Београђана.

Elvir Padalović / 08. јул 2020

Foto: BUKA

 

Београдска полиција је протекле ноћи употребом сузавца и силе растјерала демонстанте који су се у великом броју окупили испред зграде Скупштине Србије, након што је предсједник те земље Александар Вучић за викенд најавио поновно увођењу полицијског часа због погоршане епидемиолошке ситуације.

Демонстранти замјерају Српској напредној странци и предсједнику Вучићу да су говорили да је епидемиолошка ситуација у Србији добра како би се могли одржати парламентарни избори, а сада поновно уводе строге мјере.

Вучић је јуче у свом обраћању најавио да се забрањују скупови с више од пет људи, а да се од петка уводи полицијски час до понедјељка, те да би он волио када би то важило за "целу Србију"

"Данас је најтежи дан за Србију - имамо 13 преминулих, до 15 сати било је 110 људи на респиратоприма, а сада их је већ 120", казао је Вучић, додавши да је ситуација алармантна у Београду и још четири града те да је у цовид болницама тренутно око 4.000 пацијената.

Најава полицијског часа постала је окидач револта и бијеса Београђана.

Нови полицијски час у Београду је наставак нелогичног хода којим се крећу мјере које се спроводе у Србији, сматра Дејан Лучка,из Бањалучког центра за људска права.
 
"Прво су постојала велика ограничења кретања и окупљања, па су она одједном нестала и народу је речено да настави са нормалним животом. Одиграване су фудбалске утакмице са публиком и са скоро непостојећим мјерама заштите, био је и тениски турнир, правили су се страначки скупови, одржани су избори, отварани су тржни центри и пословне просторије, док је на то све ношење маски било тотално необавезно и само препоручено" каже Лучка, који је тренутно у Србији.

При томе су истраживачки новинари пронашли и доказе да власт не даје јавности праве цифре када су у питању преминули од вируса.

"Сада због таквог лагодног односа и немара имамо опет увођење тешких рестрикција, иако су стручњаци и политичари најављивали да до тога неће доћи. Ово је ситуација у којој је сигурно само једно: а то је да ништа није сигурно у невјероватно надреалној ситуацији, у којој се за мјесец дана све преокрене наглавачке." сматра он

Грађани Београда су у доброј мјери огорчени на нове рестрикције. Огроман број људи уопште нема повјерење у рад државних органа и у мјере које се прописују, додаје 

"Чак се и људи који су били за апсолутно увођење мјера прије који мјесец, сада питају како је смјело бити допуштено да се укидајући мјере, дође до овакве ситуације и има ли уопште смисла сада поново уводити мјере. Укратко, никоме више ништа није јасно, а многи у свему виде само политиканство. Поготово ако се узме у обзир да су многи најављивали овакву ситуацију и овакве мјере прије избора, па је чудно зашто су се онда избори уопште одржали" каже за БУКУ Лучка


Он каже како ће новим мјерама доћи до ограничавања људских права, прије свега оних на кретање и слободно окупљање. Питање је и да ли ће мјере бити донесене на нивоу државе или на нивоу ризичних подручја.


 


Бука препорука

Регион

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.