Прва земља у свијету с бесплатним јавним превозом

Власти Луксембурга се надају да ће на овај начин допринијети смањењу броја аутомобила на путевима у тој земљи у оквиру дугорочног плана смањења емисије штетних гасова

BUKA portal / 03. јануар 2020

Foto: Ilustracija


Луксембург ће од 1. марта 2020. године постати прва земља у свијету у којој ће јавни пријевоз бити бесплатан, преноси Анадолу Агенцy (АА).

Власти Луксембурга се надају да ће на овај начин допринијети смањењу броја аутомобила на путевима у тој земљи у оквиру дугорочног плана смањења емисије штетних гасова.

"Број људи који користе јавни пријевоз још увијек није на нивоу који ми одавно прижељкујемо, тако да смо дошли на идеју да буде бесплатан. Надамо се да ће то бити један од разлога да људи много више користе јавни пријевоз", изјавила је Лyдиеја Полфер, градоначелница Луксембурга.

Аутобуски пријевоз до сада је био бесплатан суботом и другим посебно одређеним данима.

Од 1. марта бесплатан пријевоз ће обухватити све градске и приградске аутобуске линије, градски трамвај као и жељезницу на територији Луксембурга.

Власти Луксембурга су такођер донијеле одлуку да до краја 2020. године сав аутобуски пријевоз у земљи буде на електрични погон, како би се смањило загађење зрака.


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.