Прва сонда у историји стигла на тамну страну Мјесеца. Ово су фотографије

Прве фотографије у историји човјечанства

BUKA portal / 03. јануар 2019

Foto: Kineska nacionalna svemirska agencija

КИНЕСКЕ власти објавиле су како су успјешно спустиле свемирску летјелицу Цханг'е 4 на тамну страну Мјесеца, што је први такав подухват у цијелој повијести човјечанства, јавља ББЦ.

Сонда, названа по кинеској божици Мјесеца, ушла је у недјељу рано ујутро у планирану орбиту како би се омогућило слијетање, а затим је тијеком ове ноћи, у 3:26 сати ујутро (02:26 ГМТ), слетјела у базен назива Јужни пол – Аиткен, назван 1970. по америчком астронауту Роберту Гранту Аиткену. На себи има инструменте с којима ће знанственици моћи проучавати и проводити геолошке те биолошке експерименте. Осим мјерних уређаја, на себи има и панорамску камеру.

Прве фотографије у повијести човјечанства

Сонда Цханг'е 4 послала је и прве фотографије с, до сада невиђене, површине тамне стране Мјесеца. Није имала директан контакт са земљом те је снимке прво прослиједила сателиту, а онда према нашем планету.

Комуникација са Земљом највећи проблем

Наиме, комуникација са Земљом је представљала одређени изазов. С те стране Мјесеца, која никада није окренута према нама, тешко је послати израван сигнал тако да су се знанственици одлучили за посреднији приступ. Информације се прво шаљу сателиту, а затим их он просљеђује Земљи.

Кина је стога у свибњу лансирала сателит Qуеqиао чија је задаћа да преноси информације са сонде према нама.

Узгајање поврћа на Мјесецу

Сонда ће проводити један занимљив експеримент. Са собом носи сјемење те ће радити покусе с узгојем поврћа у затвореним увјетима на површини Мјесеца.

Зашто Мјесец има своју тамну страну?

Страна нашег природног сателита која никада није окренута према нама, има занимљив назив – тамна страна Мјесеца. Но, Мјесец с те стране није неосвијетљен и у томе смислу не постоји уистину његова тамна страна тј. страна на којој је увијек ноћ.

Прозвали смо ју тако јер никада није према нама окренута. Но, зашто је томе тако? Зашто је Мјесец према Земљи увијек окренут истом страном?

Таква ситуација није неуобичајена. Напротив, она је врло честа у Сунчавом суставу и у свемиру, а посљедица је плимне спреге или синкронизације, односно утјецаја гравитације планета на природне сателите.

Када је Мјесец тек настао, био је много ближе Земљи но данас и брже се ротирао око ње. Као што Мјесец данас узрокује плиме и осеке тј. испупчења у морима, тако је Земља кроз своју дугу повијест гравитацијом узроковала деформације на Мјесецу у облику испипчења.

Онај његов дио који је био окренут према њој се тијеком времена испупчивао. Како се Мјесец окретао око своје оси, Земља је својом гравитацијом све снажније привлачила управо тај испупчени дио те је утјецала на његово окретање око своје оси све док се оно коначно није изједначило с временом ротације око Земље па је Мјесец трајно остао окренут истом страном према Земљи.

 

 

Кратери на тамној страни

Тамна страна Мјесеца има више кратера разних величина. Такођер, има мање “мора“ тј. големих тамних подручја.

Сонда Цханг'е 4 проучават ће кратер Вон Карман који се налази унутар базена Јужни пол – Аиткен (СПА) за којег се сматра да је настао приликом снажног удара другог небеског тијела у површину Мјесеца.

Индеx


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.