"Проћи ћемо боље од осталих" Шведска увела нове мјере, иде се на изолацију комплетне породице ако се један члан зарази...

Шведска, која је готово сама у Европи одбила широко закључавање друштва овог прољећа, увела је нове смјернице за сузбијање пораста заразе коронавирусом, али држи се свог углавном добровољног приступа.

BUKA / E.P. / 13. октобар 2020

 

Нордијску земљу, која је током своје епидемије имала само мања ограничења, донедавно је поштедио други вал случајева Цовид-19 који тренутно запљускују Еуропу. Наде власти да је то резултат колективног имунитета изграђеног док се болест почетком године брзо ширила заједницама пропале су посљедњих дана када је нагло повећање броја нових случајева ставило Стоцкхолм на прави пут да достигне рекорд заразе прошлог прољећа.

Нове мјере, које су на снази од краја септембра, препоручују да се сви чланови домаћинства седам дана изолирају ако се један од њих зарази. Они који не могу радити од куће имаће право на накнаду за боловање.

Поред тога, свима који имају симптоме сличне прехлади, попут упале грла, препоручује се да остану код куће и тестирају се на Цовид-19. До сада се тестирање препоручивало само за оне који имају јасне симптоме болести, попут губитка мириса или високе температуре.

Андерс Тегнелл, шведски државни епидемиолог и архитект за управљање коронавирусом, рекао је да ће његова земља проћи боље током пандемије од земаља које су увеле строжа ограничења, преноси Wалл Стреет Јоурнал.

Изолирање контаката у домаћинствима на седмицу дана "умањило би ризик од стварног ширења, посебно у старачке домове", рекао је господин Тегнелл на самиту Вијећа предсједника WСЈ-а у уторак.

Господин Тегнелл рекао је да су нове мјере одговор на пораст нивоа заразе у Стоцкхолму и неким другим регијама. Рекао је да су људи старости од 20 до 29 година сада покретач ширења пандемије.

Анализа отпадних вода у Стоцкхолму сугерирала је ове седмице да се стопа зараза коронавирусом у главном граду удвостручила у септембру у односу на претходни мјесец и да је на путу да достигне ниво из овог прољећа.

Сличан се тренд јавља у цијелој Еуропи од касног љета, са све већим бројем случајева, а у неким земљама попут Шпаније стопа хоспитализације сада такође расте.

Иако је господин Тегнелл рекао да Шведска не биљежи пораст броја хоспитализација, рекао је да имунитет стада ипак није остварен. Имунитет стада је стадиј епидемије када је довољно људи постало имуно на патоген било оболијевањем или примањем вакцине да би се зауставило његово ширење кроз друштво.

„За Цовид је тешко измјерити имунитет ... за мене је то мистерија. Вјероватно имамо неку врсту имунитета у Шведској ”, рекао је. "За Цовид-19, (имунитет стада) је и даље магловит појам, колико је заиста важан и како стварно дјелује временом."

Одбацио је тврдње да је висок ниво смртности у Шведској овог прољећа у поређењу са сусједима резултат дјеловања власти који су тражили имунитет стада. Смртни случајеви, рекао је, догодили су се успркос, а не због владиних смјерница за заштиту старачких домова и ограничавање ширења болести.

"Ово дефинитивно није била свјесна одлука, дефинитивно није било питање жртвовања било кога или пуштања људи да умиру од ове болести намјерно", рекао је.

Господин Тегнелл окривио је за стопу смртности - смртни случајеви Цовид-19 у Шведској сада износи 578 на милион становника, у поређењу са 115 у Њемачкој - старачке домове који нису успјели рано и ефикасно провести владине смјернице.

"Сви смо од самог почетка знали да је ово врло опасна болест за старије особе и проширили смо ту поруку, али нажалост ту поруку заправо нису покупили сви старачки домови", рекао је. "Неки од њих јесу, неки нису."

Господин Тегнелл рекао је да ће се стратегија његове земље заснована на добровољном поштивању показати дугорочним успјехом. Предвидио је да ће пандемија трајати још најмање годину дана - вријеме потребно да вакцине постану широко доступне.

Вакцине би у почетку морале бити резервисане за одређене групе, рекао је, због њихове ограничене доступности, преноси WСЈ.

Другачији приступ од почетка

Швеђани су успјели без обавезе ношења маски славни Р број (колико људи се зарази од једне особе) спустити испод 1 захваљујући специфичним мјерама, али не кроз небригу за здравље своје популације. Нису никада наметали ношење маски јер за наметање тих обавеза нису нашли чврста научна упоришта, али су зато, рецимо, забранили све посјете домовима за старије и скупове веће од 50 људи.

 

Превод БУКА

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.