Прије 43 године рођена прва беба зачета ВТО: На свијет помоћу ове методе до сада дошло 8 милиона дјеце

Вантјелесна оплодња омогућила је многим паровима да се остваре у улози родитеља

BUKA portal / 23. јул 2021

Када је пре 43 године рођена Лујза Браун, прва беба зачета вантелесном оплодњом, знало се да ће ова метода добијања потомства бити револуционарна.

Велики број парова суочава се са немогућношћу да природним путем постану родитељи, а овај вид остваривања у једној од најважнијих улога у животу постао је све прихваћенији и раширенији.

Доктор Роберт Едвардс добио је 2010. године Нобелову награду за ВТО и рођење прве бебе на овај начин.

Са поносом наглашавамо да је уз помоћ ове методе, после 43 године, на свет дошло преко 8 милиона беба и да је ова метода дала наду многим паровима који би иначе остали без деце. Лујза Браун је рођена 25. јула 1978. године и родитељи су је чекали пуних 9 година - наводе у саопштењу београдског Центра за вантелесну оплодњу.

Ово удружење истиче да је то била права револуција у свету лечења неплодности.

Ипак сам процес вантелесне оплодње као и рођење Лујзе Браун пратиле су и многе непријатности. Оно што сада знамо јесте да многи парови без ове процедуре никада не би постали родитељи - истакли су у саопштењу.

И после 43 године, постоје предрасуде у вези са лечењем неплодности. И даље људи тешко потраже помоћ стручњака, превише чекају, најпре се лече код видара и видовњака, и даље се сматра да је беба добијена вантелесном оплодњом вештачка, а има и много митова у вези са овом процедуром, наводе из овог Центра.

Датум 25. јул је за нас у Удружењу Шанса за родитељство велики дан. Чак 8 милиона беба стигло је на овај свет уз помоћ вантелесне оплодње. Предрасуде не смеју да нас успоре или зауставе у лечењу или напорима да стигнемо до оног што највише желимо. У Србији се сваки шести пар суочава се са проблемом неплодности. Држава је омогућила неограничен број поступака вантелесне оплодње са старосном границом до 43 године за жену, али и поступке за друго дете ако је прво дете добијено вантелесном оплодњом - рекла је председница Удружења "Шанса за родитељство" и директорка Центра за ВТО, Сандра Јовановић.

(Телеграф.рс)


Бука препорука

Наука и технологија

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.