Прије 33 година у Загребу се родила беба о којој је причао цијели свијет

Прије 33 година у Загребу је први пут заплакао малени Матеј Гашпар, беба коју је цијели свијет ишчекивао. Дјечак је био петмилијардита беба, а у главном граду Хрватске родио се тијеком трајања Универзијаде.

Yugopapir / 11. септембар 2020

У сурадњи с Yугопапиром пронашли смо текст који описује узбуђење које је владало због његовог рођења.

Српањ 1987: У клиници за женске болести и породе у Петровој улици, у суботу 11. српња у 8 сати и 35 минута медицинске сестре и лијечничка екипа (др Мишковић, др Баришић, др Јурковић и проф. др Кувачић) били су узбуђенији него обично, јер помогли су да на свијет дође симболични петмилијардити становник Земље, Матеј Гашпар. Тај је мајушни човјек у девет мјесеци, колико је растао и развијао се у утроби мајке Сање достигао 53 центиметара висине и 3600 грама тежине.

 То се догодило за вријеме трајања Универзијаде '87., а непосредно пред долазак генералног секретара Уједињених народа Јавиера Переза де Цуеллара. Слика у овом тренутку најпознатије бебе свијета, малог Матеја у наручју генералног секретара УН обишла је читав свијет.

 "Матеј је", рекао је де Цуеллар мајци Сањи и оцу Драгутину, "уистину лијепо дијете."

 Нагласио је да поздрављајући малог Гашпара, поздравља сву дјецу свијета, без обзира на боју коже или социјално подријетло.

 "Изузетно сам поносна", каже Матејева мајка, "што се мој син родио у вријеме Универзијаде, у вријеме дружења младих свијета, којима се придружујем у њиховим жељама и жељама људи широм свијета за миром и пријатељством."

 Сања Гашпар је одгајатељица, тата Драгутин је електричар из "Раде Кончара", а свјетска петмилијардита беба њима је друго дијете.

 "Исти дан након порода већ сам ходала", рекла је мајка малог јубиларца, "то ваљда значи да се добро осјећам, Матеј је такођер добро. Од његова рођења посјетили су ме многи новинари и макар је смијешно, чини ми се да то Матеју изузетно одговара. Као да фоторепортерима већ позира..."

 На питање има ли неки специјални третман у болници, обзиром да је мајка петмилијардитог дјетета, сретна је мајка одговорила: "Сви су у болници дивни, и сестре и лијечници и морам рећи да због Матеја немам никакав специјални третман. Особље је једнако добро према свим мајкама."

 На бријегу изнад дијела града који се зове Врапче у 26 години старом дому Гашпарових, ових је дана било врло живахно и весело.

 Више од 20 чланова обитељи врло је брзо дознало за радосну вијест и похрлило у дом Гашпарових да заједно прославе Матејев долазак на свијет.

Петмилијардита црнокоса беба могла се звати Иван, Петар, Јанко, Карло или Матеј. Да добије име Матеј одлучиле су двије ствари. Његовом старијем брату, двоиполгодишњем Тину највише се, изгледа, свидјело име Матеј, које је најчешће изговорио, а осим тога предсједнику Скупштине града Загреба др Мати Микићу тог је дана био рођендан.

И тата Драго је пресретан што је управо његов син петмилијардити Земљанин. Возећи се у трамвају, након што је с пријатељима прославио рођење сина, чуо је како људи причају о Матеју. Није могао суспрегнути осмијех и сакрити понос што је управо он његов отац.

Јубиларној су беби почели пристизати и први поклони. Творница фармацеутских производа и дјечје хране "Плива" поклонила му је бесплатну храну и козметику за сљедећих шест мјесеци. Заједничка је жеља свију нас да Матеј израсте у једног сретног и успјешног човјека и да свој живот проживи у миру и срећи, као и све оне генерације младих које ће се још родити, уљепшати живот на Земљи својим присуством и залагати се за достојанствен живот у миру и пријатељству међу свим народима који настањују нашу планету.

 Написала: Теа Старчевић (Топ, 1987.)

 

 

 

 

 

 

 

 


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.