ПРАВДА ЗА ДАВИДА: Државном тужилаштву отворено поручујемо да је стрпљење родитеља и групе на измаку

Овај случај на ноге је дигао и ујединио грађане Бањалуке, Републике Српске, БиХ, региона и свијета.

Maja Isović Dobrijević / 15. октобар 2021

 

Данас се навршава 1300 дана постојања групе "Правде за Давида".

Из неформалне групе Правда за Давида рекли су да када су 26. марта 2018. године први пут стали на бањалучки градски трг, почела је беспоштедна борба са корумпираним системом.

"Тада нико није могао ни слутити да ће држава остати нијема 1.300 дана на брутално убиство студента Давида Драгичевића.
За ових 1.300 дана ентитетске власти злоупотребљене од стране криминалних кланова и криминалаца који су запосјели највише функције у институцијама РС и БиХ употријебиле су цијели државни апарат са циљем заташкавања отмице и убиства Давида Драгичевића", рекли су из Правде за Давида.

Додају да су злоупотребљене и институције правосудног система Републике Српске.

"Тако је бањалучко Окружно туżилаштво предвођено главним тужиоцем Желимиром Лепиром и поступајућим тужиоцем Далибором Врећом истрагу водило на начин да никада не буде окончана. И да брутално убиство буде заборављено и заташкано. За ових 1300 дана преживјели смо много неправде, 1300 окупљања, четири велика и величанствена скупа, угостили новинаре из цијелог окружења, али и из скоро свих европских земаља. Угостили смо и новинаре из далеког Мексика, далеког Јапана, Канаде и још многих земаља", истичу.

Додају да су успјели задржати фокус европске и свјетске јавности на несвакидашњој ситуацији у којој је држава стављена у функцију заштите криминалаца и убица.

"Преживјели смо невиђену полицијску тортуру која је почела 25.12.2018. године. Тада су до зуба наоружани специјалци брутално насрнули на мирно окупљене грађане. На жене. На дјецу. Преживјели смо Даворово протјеривање из државе. Тужбе, хапшења и суђења. Преживјели смо уцјене и пријетње. У ових 1300 дана смо преживјели ексхумацију Давидових посмртних остатака и пренос тијела у Аустрију. Што је било посебно болно и жалосно. Али смо опстали. И свакодневно упорно радили на рјешавању убиства", истичу из Правде за Давида.

Напомињу да су иза њих стотине састанака са страним и домаћим организацијама које се баве заштитом људских права, са представницима међународне заједнице у БиХ, као и са многим амбасадорима и амбасадама.

Иза њих су састанци са носиоцима функција тужилаштава. Небројено много дописа, жалби, тужби и захтјева.

"Све ово је резултовало ангажовањем европског стручњака за право (Реинхард Приебе) и преузимањем случаја Драгичевић од стране Тужилаштва БиХ. Међутим државном тужилаштву отворено поручујемо да је стрпљење родитеља и групе Правда за Давида на измаку. И да нема још много времена. Захтијевамо конкретне потезе у што краћем временском року. Захвалност дугујемо адвокату Ифету Ферагету. Али и осталим адвокатима групе. Такође захвалност дугујемо и слободним медијима.
Захвалност дугујемо и свим добрим људима у земљи и иностранству који су на било који начин помогли овој борби. Нећемо их набрајати, али они ће се сами препознати. Група Правда за Давида обећава свима вама. А и њима злочинцима. Нећемо стати до коначне побједе права и правде над мраком и злочином", истичу.

Давид Драгичевић је нестао 18. марта 2018., а његово беживотно тијело пронађено је шест дана послије на ушћу рјечице Црквена у Врбас.

Давидова смрт и контроверзна конференција МУП-а покренули су вишемјесечне протестне скупове „Правда за Давида” на бањалучком Тргу Крајине. Давидови родитељи од самог почетка тврде да Давидова смрт није без елемената кривичног дјела већ да се ради о убиству.

Окружно тужилаштво након три мјесеца вршења предистражних радњи, дана 28. јуна 2018. доноси наредбу о спровођењу истраге против непознатих починилаца због основа сумње за убиство.

 

Фото: БУКА

 

Вишемјесечни протести Правде за Давида кулминирали су током одржавања три велика скупа у Бањалуци, када су су окупиле десетине хиљада грађана. Посљедњи велики скуп одржан је 5. октобра.

Његови посмртни остаци су на захтјев породице, 12. марта 2019. године ексхумирани и измјештени у Аустрију, гдје су три дана послије поново сахрањени.

Случај до данас није ријешен, а тренутно га води Тужилаштво БиХ.

Група Правда за Давида контунуирано одржавају своја редовна окупљања.

 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.