Потпредсједник РС: Власт се крије иза српског народа и означава га као геноцидни

Потпредсједник Републике Српске Рамиз Салкић (СДА) за Буку говори о одлуци Високог представника, законима које усваја РС као одговор и уопште о тренутној политичкој ситуацији у БиХ.

Milovan Matić / 30. јул 2021

 

Како гледате на одлуке да се у РС усвоје измјене Кривичног закона и да се донесе нови закон који би био одговор на одлуку Високог представника? 

Још увијек нисам имао прилику видјети ово законско рјешење. Ако је судити по ономе што се може видјети у медијима, ради се о веома дискутабилним законским рјешењима. Уколико буду уистину оваква како медији пишу, она су без икакве сумње у супротности са Уставом Босне и Херцеговине.
Никакав закон нема право ограничити слободу мишљења, изношење аргумената и чињеница у правцу поправљања и уређења система у којем живимо.

Чини ми се да овако конципирана законска рјешења управо имају ту интенцију.

Закон не може ограничити нити забранити употребу судски пресуђених чињеница, а чињенице су да је Међународни суд правде у Хагу 2007. године пресудио да су војска (ВРС) и дијелови полиције босанских Срба починили геноцид над муслиманима, Бошњацима становницима “сигурне зоне” УН Сребреница.

Међународни кривични суд за бившу Југославију осудио је политичког вођу босанских Срба Радована Караджића за геноцид и друге тешке ратне злочине, претходно је предсједник НСРС-а Крајишник осуђен за тешке ратне злочине, као и Биљана Плавшић, такођер, бивша предсједница ентитета РС.
Командант војске босанских Срба Ратко Младић као и многи други нижерангирани команданти и војници осуђени су за геноцид и друге тешке ратне злочине пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију у Хагу и пред Судом Босне и Херцеговине.

Међународни резидуални механизам за кривичне судове у поступку против Симатовића и Станишића у тачки 24. каже “Из разлога наведених у пресуди, Претресно вијеће је увјерено да је барем од аугуста 1991. године постојао удружени злочиначки подухват. Заједничка злочиначка сврха овог подухвата била је да се извршењем кривичних дјела, за која се терети у оптужници, већина несрпског становништва присилно и трајно уклони са наведених подручја. Ту заједничку злочиначку сврху дијелили су одређени високо позиционирани политички, војни и полицијски руководиоци из Србије, српских аутономних области Крајине и Славоније, Барање и Западног Срема, као и из Српске Републике Босне и Херцеговине, касније преименоване у Републику Српску.”
Ово су чињенице које се неће престати износити и на које ће јавност и даље бити подсјећана без обзира на било какав закон.

Ви можете око куће подићи бодљикаву жицу, можете је заштити и законом, али чињенице о темељима те куће вама и вашим комшијама  су познате, увијек ће и изнова прогонити вас, без обзира да ли ви забранили комшијама да вас подсјечају на то.

Видите ли нешто спорно у најављеним измјенама Кривичног закона РС када говоримо о кажњавањима оних који РС или народе који живе у њој називају геноцидним или агресорским? 

Наравно да је читав тај концепт споран и има за циљ застрашивање жртава прије свега Бошњака и њихових представника да престану говорити истину и тражити правду. Он има за циљ и дјеловати према свим другим грађанима којима је интерес истина и правда. Ја нисам примијетио да је неко од Бошњака користио термин геноцидни народ.

Чињеница да је за почињени геноцид био потребан велики број људи, пуно већи од броја осуђених ипак не говори о цјелокупном народу. Власт ентитета РС својим активностима жели намјерно да читав српски народ држи у оковима геноцида. Управо власт ентитета намеће српском народу колективну одговорност, а ми у континуитету позивамо да се починиоци геноцида казне и да се скине колективна одговорност са српског народа.

Власт ентитета награђивањем, величањем пресуђених ратних злочинаца и негирањем геноцида чини највећу штету српском народу, највећу након оних који су починили геноцид.

Она то чини из потребе да се крије иза народа, јер нема храбрости да преузме одговорност за поступке које подузима у погледу негирања геноцида и величања ратних злочинаца. 

Управо власт ентитета РС својим поступцима означава српски народ као геноцидни.

Може ли РС законом о непримјењивању одлуке Високог представника одбити сарадњу са правосудним и безбједносним институцијама БиХ и да ли очекујете реакцију по питању оцјене уставности ових измјена и доношења нових закона?

Ове активности крше Дејтонски мировни споразум, јер високи представник је дио Дејтонског мировног споразума, а и његове надлежности су у потпуности јасне.

Наравно да ентитетски закон, какав год да је, он ни на који начин неће спријечити рад државних полицијских агенција на цијелој територији Босне и Херцеговине и државног тужилаштва. То је прича која траје задњих петнаест година и видјећемо како ће она завршити. 
Измјене Кривичног закона Босне и Херцеговине које је наметнуо високи представник примјењиваће се на цијелој територији Босне и Херцеговине. Од његове примјене корист ће имати сви грађани.

Активности које проводи власт у ентитету РС, потпомогнута опозицијом, су у зони антиуставног и антидејтонског дјеловања, јер ниједан ентитет нема надлежност да ускрати право дјеловања државних органа на цијелој територији Босне и Херцеговине, а у овом случају чини ми се да се о томе ради. 

Већ код самог предлагања и доношења оваквих законских рјешења  постоје елементи за процесуирање оних који то чине за антиуставно и антидејтонско дјеловање и сигурно да Тужилаштво Босне и Херцеговине по службеној дужности треба да реагује.
Ако законска рјешења буду оваква каква се спомињу у медијима, сигурно да ће морати проћи оцјену усклађености са Уставом Босне и Херцеговине. У коначници, ја сам увјерен да ће се показати да је ово био јалов покушај власти у ентитету да се супротставе одлуци Високог представника, слободи говора, мисли, предлагања, ширењу истине и заговарању правде.
 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.