Постали пријатељи: Мостарац спасио мигранта из Неретве

Све чешће обале Неретве у старом дијелу Мостара у љетним данима посјећују и мигранти.

Anadolija / 19. септембар 2020

Све чешће обале Неретве у старом дијелу Мостара у љетним данима посјећују и мигранти. Мостар је један од градова који су пролазна станица за ову групу људи. Један од њих, Хамза Хаффоуд недавно је купајући се у хладној Неретви био животно угрожен, да би на срећу преживио захваљујући храбром гесту Мостарца Дженана Дураковића.

Бх. јавности познат као фудбалер Вележа и касније као телевизијски репортер на мечевима Премијер лиге БиХ, овај Мостарац одавно живи од туризма. Свакодневно чамцем вози туристе Неретвом кроз стари дио града, а тог дана је радећи запазио мигранта који се утапа.

"Претходно је скочио са скакаонице у близини Старог моста. Чуо се јак удар о воду, а помислио сам да је неко скочио са Старог. Потом сам схватио да се ради о човјеку који на чудан начин израња из воде поред оближње скакаонице. Потрчао сам ка чамцу и од других људи, који су били доста ближе човјеку који се бори, тражио да му помогну. Нажалост, нико није схватио озбиљност ситуације. Након мог скока у воду из чамца, у почетку нисам успијевао да га пронађем. Посљедњи покушај на срећу, био је успјешан. Видио сам младића раширених руку, беспомоћног... Ногом сам га успио приближити, а потом смо заједно изронили. Ухватио сам конопац чамца, а затим је упомоћ прискочио и колега Мирза Пајић. Успјели смо га извући на пећину коју од давнина зовемо 'Кавада'", прича Дураковић за АА.

Беспомоћни младић у води готово сваке ноћи долази Дураковићу у сан. Каже и како је док му је настојао помоћи осјећао бол у грудима од хладноће ријеке, али и да не жали због тога...

"Сретан сам понајвише што ће након мог геста људи који су у невољи схватити да смо народ који је спреман и жели помоћи. Не гледамо боју коже, вјеру или на нацију. Успомена ће остати док живим", каже Дураковић.

По младића су након што је извучен из ријеке ускоро дошла кола Хитне помоћи и он је ускоро завшио у Кантоналној болници "Др. Сафет Мујић". Тамо му је указана љекарска помоћ, а неколико сати касније након што је отпуштен дошао је на плато испод Старог моста како би упознао Дженана. Од тог дана доста времена проводе заједно, вјерујући да ће пријатељство опстати и након што Хамза напусти БиХ. Током јучерашњег дана, по Хаффоудовој жељи, он и Дженан заједно су чамцем отишли до мјеста на којем га је Дураковић спасио, те му је том приликом Дженан испричао како је све изгледало.

"Дивио сам се љепоти Неретве. Желио сам на врућини скочити и освјежити се. Након скока осјећао сам бол у нози, а одмах и шок јер нисам могао помицати тијело. Почео сам тонути и већ тад нисам био свјестан шта се догађа. Срећом дошао је Дженан и спасио ме", рекао је Хаффоуд за АА.

Мостарац и Мароканац рођени су 1990. године, а Дженан има рођеног брата Хамзу.

Овај младић диви се љепотама Мостара и Херцеговине, али свеједно жели ускоро напустити земљу и срећу потражити на западу Европе.


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.