Порука ратног ветерана Великој Британији: Немојте напустити Европу за коју сам се борио и за коју су моји саборци погинули

‘Побједа демократија дала је Европи 70 година мира и безбједности у веома нестабилном свијету,’ пише 96-годишњи ваздухопловац Франклин Медхурст.

The Guardian / 16. јун 2016

 Добро је бити стар. За свог живота видио сам како се свјетска популација троструко повећала; стабилна клима са четири годишња доба постала је крајње нестабилна, са сушама, шумским пожарима и поплавама; загађивање Планете, земље, воде и ваздуха од стране човјека достигло је ниво када је сав живи свијет угрожен; а насиље је постало стална, континуирана трагедиа у свијету изразите несигурности.

Једина стабилна заједница у овом свеопштем хаосу је Европска унија, која је настала из рушевина континента за који смо се ја и милиони других борили током шест година рата. Пишем ово као бивши ваздухопловац који има преко 2000 сати лета против три деспотске непријатељске државе. Побједа демократија донијела је Европи 70 година мира и безбједности у веома нестабилном свијету. Они који су за излазак из ЕУ залажу се и за напуштање овог стабилног напретка, цитирају вриједности које су лажне или су небитне, а немају никакав план шта ће урадити након напуштања брода.

Ако наша нација насједне на ову обману, онда само могу закључити да су животи мојих сабораца Ираца, Шкотланђана, Велшана и Енглеза – узалуд изгубљени. Они ће звецкати својим костима, гдје год да су погинули, због одбацивања увјерења за која су се борили.

Британија у Европи значи бржи напредак према вишим вриједностима и бољем свијету; Британија ван Европе значи повратак у рани 20. вијек и хаос који је владао када су државе ратовале једна против друге.

Ја имам 96 година. Памтим колико пут смо прешли.  Знам шта ризикујемо да изгубимо.

Франклин Медхурст, ДФЦ (РАФ 1939-46)

Царлтон, Цоунт Дурхам

Превод: Милица Плавшић


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.