Једним кликом до бољег живота у БиХ

Европска унија  је до сада пружила велику подршку БиХ, како би унаприједила сарадњу између организација цивилног друштва и државних власти БиХ. 

Elvir Padalović / 19. децембар 2018

foto BUKA

Пројекат Европске уније „Изградња капацитета институција власти за учествовање у дијалогу са цивилним друштвом“ (ЦБГИ), који је имплементиран у сарадњи са Министарством Правде  БиХ, омогућио је успостављање једног таквог система транспарентности и сарадње између грађана, организација цивилног друштва и БиХ власти. 

Због тога су покренути web портали који ће омогућити грађанима и цивилном друштву у БиХ учешће у процесу доношења одлука које ће убрзати процесе европских интеграција БиХ.

Приликом представљања ових web платформи, Амбасадор Ларс-Гуннар Wигемарк, шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ, истакнуо је да је сарадња институција власти са организацијама цивилног друштва и грађанима једна од темељних вриједности демократских друштава. 

"Функционални дијалог са представницима цивилног друштва и учешће грађана у процесу креирања и проведби јавних политика важан је елемент процеса европских интеграција. ЕУ жели ојачати овај дијалог и стога позивам све нивое власти у БиХ да препознају значај ових платформи и укључе се у процес транспарентног и учинковитог дијалога с грађанима и невладиним организацијама у БиХ”, рекао је он у Сарајеву.

Један од портала који је покренут раније и који је активан већ неколико година носи назив еКонсултације, а грађанима, али и невладином сектору, омогућава да уз помоћ савремених технологија, учествују у доношењу прописа који уређују њихове животе, то јест да дају примједбе и мишљења у процесу јавних консултација о актима који доносе институције БиХ.

Нова страница еКонсултације подигнута је почетком новембра 2018. године.

Примјеном нових Правила за консултације у изради правних прописа и учешће у процесу јавних консултација и примјеном искустава крајњих корисника, креирана је нова и прилагођена садашњим потребама web платформа еКонсултације. 

Представници организација цивилног друштва су се упознали са садржајем Правила за конзултације у изради правних прописа и web платформом еКонсултације, која омогућава потпуно и праводобно информисање и учешће грађана и организација цивилног друштва у процесу израде правних прописа и других аката.

Однедавно је доступан и портал еРегистар удружења и фондација Министарства правде БиХ који грађанима олакшава да региструју невладине организације.

Циљ овог web портала је олакшати и поједноставити процедуру регистрације невладиних удружења, као типа удруживања, кроз, прије свега, већ припремљене предлошке за припрему обавезних регистрационих докумената за удружења, а који су усклађени са законском регулативом. 

Портал садржи функционалности онлине предрегистрације, односно израде и провјере исправности документације потребне за упис у Регистар удружења при Регистарском уреду Министарства правде БиХ. Предрегистрација удружења није прописана као законска обавеза, али омогућава да се убрза процес регистрације и оснивачима удружења пружи онлине подршка Министарства правде БиХ у процесу припреме за регистрацију.

Како је објаснио министар правде БиХ Јосип Грубеша, провјера исправности документације која се предаје за оснивање удружења се сада ради онлајн, што значи да се удружење може регистровати и само једним доласком у надлежну канцеларију. 

Осим тога, портал Збирни е-регистар удружења и фондација у БиХ омогућава свима који су заинтересовани да претраже податке о регистрованим удружењима и фондацијама, чиме се добија и бољи увид и контрола рада невладиног сектора у БиХ.

Министарство правде Босне и Херцеговине ће и у будућности улагати знатне напоре на унапрјеђење транспарентности рада невладиног сектора у БиХ, што је и један од задатака који се односи на испуњавање захтјева Одбора експерата Савјета Европе за евалуацију борбе против прања новца и финансирања терористичких активности (Монеyвал), као и препоруке мјеродавних међународних институција.

" Ово је био и један од задатака који се односи на испуњавање захтјева Одбора експерата Савјета Европе за евалуацију борбе против прања новца и финансирања терористичких активности", казао је руководилац ЦБГИ пројекта Горан Жеравчић.

 

 

 


Бука препорука

ЕУ/БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.