Политика у РС личи на веш који се константно шаље у један лош сервис за прање рубља, па се онда из таквог сервиса врати прљавији него што је икада био

Дејан Лучка, директор Бањалучког центра за људска права за БУКУ коментарише одлуку Драгана Чавића да НДП почне преговоре са СНСД-ом и говори шта да одлука значи за опозицију у Републици Српској.

Maja Isović Dobrijević / 08. новембар 2018

Дејане, можеш ли прокоментарисати ову одлуку од Чавића? Шта то значи за опозицију у РС?

 

Више уопште није јасно ни ко је „опозиција“, ни ко је притајена „позиција“ у Републици Српској. Као што сам рекао прошли пут, прелети на страну побједника су били очекивајући. Међутим, утисак је да то већ поприма епидемијске размјере, па ће у оквиру опозиционог дјеловања остати само они који „морају“ или које воде идеали. Конкретно, ово за праву и истинску опозицију може значити добру ствар: чишћење својих редова и прављење планова за конкретније програме и снажну критику власти у којој су сада и њихови дојучерашњи саборци. Ово може бити одлична прилика за профилисање нових, младих снага у опозицији, које до сада можда и нису биле у оквиру страначког организовања, и које би могле донијети прогресивне идеје у учмалу средину.

 

Колико се то одражава на демократију и води ка једнопартијском режиму?

Демократија, у смислу избора и даље постоји и народ је на демократски начин одлучио ко хоће да га води. Можемо се слагати или не са одлуком већине, али она је таква каква јесте и несумњиво води ка томе да ћемо имати, вјероватно, никада слабије опозиционо дјеловање и никада јачу позицију. Међутим, оно што у оваквој верзији „демократије“ представља огроман проблем је то што су грађани који су дали гласове опозиционарима безочно слагани и изиграни.  Народ који је гласао за опозицију, који је донекле и вјеровао у неке од ствари које је опозиција говорила, сада тешко може прихватити овакву реалност и играње са њиховом вољом, што може да доведе до огромне апстиненције у погледу било какве будуће опозиционе акције и ограђивања од било какве приче са неком новом поставком опозиције. Оно до чега ће цјелокупна ова ситуација довести је свакако убрзавање одређених процеса: гомилања дугова, повећања незапослености, деградирања школства и здравства и појачавања броја одлазака, превасходно младих људи, за сва времена у иностранство. Поред тога, вјероватно је и да више неће бити кочница за одређене ствари, које неће имати ко да критикује и можда чак и спријечи, сем појединаца и организација које нису политичке. Приде, изгледа да овдашњи народ некако воли ту идеју једне државе у којој влада једна партија, па се неће превише или ће се врло ријетко бунити, ма колико му било лоше, као што се ријетко бунио и за 40 и кусур година у социјализму.

Које је твоје мишљење о будућности опозиције у РС?

Будућа опозиција има више могућности, али су два пута највјероватнија.

Први је да буде наставак садашње троме, прастаре и неефикасне опозиције, свакидашњи могући приљепак власти, али никада истински кочничар, критичар и реформатор. Притом да настави са обрнутом паролом: ријечи а не дјела.

Други је да се потпуно реорганизује, избацујући стари кадар, који је префарбан са хиљаду боја и уводећи нова млада лица, досадашње нестраначке људе, нове идеје и идући ка конкретним рјешењима у будућности, те да тако постане браник сваком могућем нелегалном и нелегитимном дјеловању власти.

Има ли она икакву моћ?

Опозиција тренутно има моћ колика је и моћ мале мачке да се попне на сто на којем се налази месо. Мала маца може да скочи, али недовољно високо, јер је још премала. А сумњам да ће ова мала маца док не одрасте, не избаци млијечне зубе и схвати неке ствари, бити паметна и сналажљива, па схватити да путем столице може да се успе на сто и узме храну.

Чавић је годинама био најжешћи критичар режима, како је могуће наћи заједничку ријеч са партијом која је већ толико на власти и према свим показатељима води друштво у пропаст?

Преформулисао бих једну реченицу од Алберта Моравије и рекао да политика у Републици Српској личи на веш који се константно шаље у један лош сервис за прање рубља, па се онда из таквог сервиса врати прљавији него што је икада био.

Разговарала Маја Исовић Добријевић


Бука препорука

Интервју

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.