Политички аналитичар Велизар Антић за БУКУ: Бахатост је одлучила овакав исход избора!

Грађани нису више могли да трпе бахатост

Maja Isović Dobrijević / 16. новембар 2020

Foto: BUKA

 

Политички аналитичар Велизар Антић каже да су локални избори у БиХ протекли у једној до сада невиђеној ситуацији пандемије.

“Читава предизборна кампања је била под овим утицајем па нисмо имали онакве предизборне кампање на које смо се до сада навикли. Други утисак је да је, можда управо због короне, протекла у доста фер и коректним односима између противкандидата. Нисмо имали тешких речи, оптужби, подметања, као што је то до сада био случај. Могуће да је на ову фер и коректну кампању утицај имало и то да није било тв дуела између противкандидата па је и сама тензија мало спласнула”, рекао је за БУКУ Антић.

Додаје да је најјачи утисак избора тај да су СНСД и власт у Републици Српској изгубили два највећа града, Бањалуку и Бијељину.

“Док би пораз у Бијељини некако и могли да прежале, јер је тај град и до сада био бастион опозиције, мислим да губитак Бањалуке, као својеврсног бастион СНСД-а, јако тешко могу да привате и да се помире са том чињеницом”, појашњава.

Када је ријеч о политичкој промјени која се десила у Бањалуци, Приједору и Бијељини Антић каже да сва три града имају одређене специфичности и тако их треба и посматрати.

“Пре свега, треба сачекати да видимо коначне резултате гласања за одборнике и ко ће у овим градовима имати одборничку већину. Уколико анализирамо само градоначелнике ситуација је следећа: Бањалука је огромна промена и можемо закључити да се наставио тренд из 2018. године када је опозиција у овом граду добила већи број гласова од власти. Тај тренд се само наставио и на овим изборима. Јасно је да постоји велико незадовољство народа са овом власти. У Приједору је кандидат СНСД-а добио искључиво због чињенице да је опозиција, уколико и ДНС посматрамо као опозицију, ишла у две колоне. Да је опозиција имала једног кандидата, сасвим је сигурно да би тај кандидат био и градоначелник. Бијељина је показала да нису довољне политичке трговине да би се формирала власт, већ да је воља народа та која је изнад договора политичких елита. И овде је политика Милорада Додика са поткупљивањем поличара доживела потпуни пораз”, истиче Антић.

Велизар каже да је у Бањалуци очигледно дошло до засићења народа понашањем владајућих странака.

“Мислим да грађани пре свега нису више могли да трпе бахатост. То је можда и најбоља реч која описује понашање целокупне гарнитуре власти у претходном период, и то од обичних чланова до политичара. Мислим да су се они у великој мери однародили од сопственог народа и помислили да могу да раде шта год хоће. Мислим да је управо та бахатост одлучила овакав исход. При том не мислим само на бившег градоначелника и његов тим, него на целокупну владајућу структуру у Републици Српској”, рекао је Антић.

МОГУЋ ДОМИНО ЕФЕКАТ У ЦИЈЕЛОЈ РС

Он додаје да Додикова одлука о томе да преузима одбор странке у Бањалуци поручује да је велико незадовољство у СНСД-у, јер су свесни шта у суштини значи овај пораз који су претрпели у Бањалуци.

“Сада се може десити један домино ефекат у целој Републици Српској и тога су јако добро свесни у СНСД-у. Такође, говори нам и да постоје сукоби и струје у овој партији о којима се до сада само шушкало а верујем да ће у следећим данима ит е ствари изаћи на површину. У сваком случају очекује нас буран развој догађаја у овој странци у Бањалуци”, истиче наш саговорник.

Антић истиче да новој власти треба стално понављати да не смије да се понаша на онај начин на који се понашала претходна.

“Да морају да уводе нове стандарде и понашање према грађанима и да граде један другачији однос према њима. Али најзначајније је да не стављају интерес своје политичке партије изнад интереса народа. Уколико се то догоди јасно је шта треба радити и са том власти. Јако је битно да се успостави тај систем и механизам смењивости власти. Да на смену власти гледамо као на нешто најнормалније, па чак и као на нешто што је јако потребно после одређеног периода. Код нас људи губитак власти схватају као трагедију. А то се дешава из разлога што власт користе за остварење својих сопствених интереса а не интереса народа”, каже Антић.

На крају наш саговорник каже да прије свега треба сачекати резултате избора за одборнике.

“Затим треба видети да ли ће нови градоначелник успети да формира већину у градској скупштини која ће му помоћи да спроводи своју политику. Уколико то успе, моћи ћемо јасно да видимо капацитет новог градоначелника. Уколико не успе да формира већину која ће подржавати његове одлуке и политику већ ће радити на блокирању његових одлука, можемо ући у један јако тежак период за сам град и у нешто што неће добро донети никоме, ни новом градоначелнику, ни одборницима који га блокирају и опструишу а све ће да трпе грађани”, каже Антић за наш портал.

Везан текст:

Дејан Лучка за БУКУ: Грађанима је досадио деспотизам!

 

 

 

 


Бука препорука

Избори у БиХ

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.