Ево зашто су станари огорчени због одлуке да се сруши "Кино Козара" у Бањалуци

Упркос противљењу станара, јутрос су започели радови на рушењу кина Козара у Бањалуци. Багери су почели да руше зграду.

BUKA / E.P. / 16. септембар 2020

Foto: BUKA

Станари зграда око бившег кина Козара, незадовољни одлуком градских власти да се кино сруши, а на његовом мјесту подигне дванаестоспратна зграда, одлучили су да се самоорганизују и раније су почели скупљање потписа против те одлуке.

Разлози за противљење су бројни. 

Почев од изградње двосмјерне цесте, која пролази тик до улаза, а прави се само да би грађевинске машине имале несметан приступ градилишту, па до саме зграде чијом би изградњом била ускраћена дневна свјетлост за стотине станара.

Станари напомињу да би њихови тренутни проблеми са канализацијом, која у појединим улазима плави подруме, били додатно увећани прикључењем једне тако велике зграде на постојећи систем.

Сама градња, која би требала трајати неколико година, изложила би станаре буци и прашини љети а блату зими.

Једна од зграда у улици Симе Шолаје 5, већ ослабљења рушењем носећег зида, била би веома угрожена копањем темеља непосредно поред ње.

Постоји још много разлога које смо чули од станара да се зграда не гради на том мјесту, близина обданишта и излагање дјеце буци, па до бојазни да би таква зграда директно утицала на пад цијена њихових некретнина.

Грађани нуде и алтернативно рјешење, а то је замјена земљишта на некој атрактивној локацији, погодној за градњу тако високе зграде.


 


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.