Питали смо предузетнице које погодности доноси нови Закон о обрту ФБиХ

Делегати Дома народа Парламента Федерације 9. септембра једногласно су усвојили Закон о обрту и сродним дјелатностима у ФБиХ.

Slađan Tomić / 20. септембар 2021

Foto: Facebook - Wood Surgery-Reparacija, restauracija i redizajn starog namještaja

 

Лејла Селимовић из Зенице власница је обрта “Wоод Сургерy” који се бави репарацијом, рестаурацијом и редизајном старог намјештаја. Када је прије неколико година одлучила да покрене свој обрт, будући да је дипломирана правница, морала је или упослити особу која је завршила занатску школу или се преквалификовати. Одлучила се за другу опцију. Годину дана трајала је преквалификација за занимање столар – тапетар.

Све је то њен бизнис успоравало, али и додатно коштало. Но, након Усвајања новог Закона о обрту ФБиХ, особе које се одлучиле за отварање обрта у већини случајева не морају имати одговарајућу стручну спрему.

Ово су, кажу за БУКУ наше саговорнице, само од неких олакшица које ће помоћи лакше пословање обртника.

Нови Закон сада предвиђа и могућност увоза репроматеријала, што додатно олакшава посао и смањује трошкове.

“Осим увоза материјала, сада постоји и могућност извоза производа који је до сада било онемогућен. Такођер, одоговорност обртника цјелокупном имовином која  сада искључује одговорност над имовином нужном за живот и рад, свакако ће охрабрити да се више људи упусти у подузетништво”, казала је за БУКУ ова обртница.

Осим тога они који тек планирају регистровати обрт, то ће по новом Закону о обрту урадити брже и ефикасније.

Аида Косовић власница Агенције Норма Цонсултинг Сарајево каже нам да Закон био неопходан јер је стари био управо то – стар и прављен за неко друго вријеме.

“Законодавац прије десет година није могао да предвиди правац развоја технологије на начин да ће се отворити једно потпуно ново тржиште, а самим тим и да ће настати нека нова занимања. Стари закон је кочио развој и мислим да су сада отклоњене основне препреке које су  навише кочиле раст и развој обртника”; објашљава Косовић.

Које су кључне измјене?

О измјенама можемо говорити из два угла: оних који тек желе да оснују обрт и оних који су га већ основали.

Сви они који планирају основати обрт, сада ће то моћи урадити за краће вријеме у односу на некога ко је покренуо обрт прије неколико мејсеци или година.

“Наиме, прије је за процес регистрације обрта законски рок за издавање рјешења био 15 дана, а новим законом се смањује на седам. Затим, у неким случајевима нећете морати имати диплому да би основали обрт, мада закон спомиње посебне услове када је за обављање обрта ипак потребна одговарајућа стручна спрема. Поред тога, сада без проблема можете обављати обртну дјелатност и (али само ако је правилником надлежни министар то прописао) на кућној адреси”, појашњава Косовић.

С друге стране, они који су већ обртници коначно могу обављати своју дјелатност и ван БиХ, што је представљало велику ману прошлог закона.

“До сада је један од највећих проблема обртника била и одговорност. И даље ви као обртник за обавезе одговарате свом својом имовином. Међутим, сада у случају извршења над вашом имовином поступак се не може провести над оним стварима и правима над којима се иста не би могла провести кад не би обављали привредну дјелатност, над средствима за рад, као ни на некретнини у којој станујете. Сада се тачно зна ко су чланови ужег домаћинства који могу помагати у вођењу обрта, те је обртнику омогућено обављати и друге дјелатности које служе обављању основне” додаје Косовић.

Који су сада трошкови обртника?

Трошкове није баш једноставно одредити. Углавном су индивудални и зависе од више фактора: дјелатности, потребе за рачуновођом, пословни простор.

Но с обзиром на то да је сада омогућено обављање дјелатности на кућној адреси, то ће многима бити олакшање. Самим тим трошкови ће бити мањи.

За оне који желе да се баве извозом производа и услуга, посао ће увелико бити олакшан. Трошкови обрта, као и процедуре отварања и затварања су неупоредиво нижи  и једноставнији у односу на д.о.о.

“Сада можете да тестирате своју идеју без великих улагања и на пуно једноставнији начин”, мишљења је Косовић.

Новим Законом обртнику је омогућено обављати и друге дјелатности, које служе обављању основне дјелатности, обрт ће убудће моћи покренути сви пензинери (старим законом су могли само пензионери са 65 година старости или 40 година стажа). Обртиници кажу да је велика предност и то што ће сада бити успостављен регистар о обртима, а од сада ће и чланови породице несметано моћи помагати обртнику у обављању псолова.

 


Бука препорука

Друштво

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.