Писмо поглавице: Ми, народи Амазона, смо у страху. Ускоро ћете бити и ви

Раони Метуктире, поглавица бразилског домородачког племена Каyапо, објавио је у британском Гуардиану отворено писмо онима који крче, пале и освајају Амазон, хектар по хектар. Писмо у наставку преносимо у цијелости

BUKA portal / 03. септембар 2019

Дуги низ година, ми, домородачки вође и амазонски народи, упозоравамо вас, нашу браћу, која су нанијела толико штете нашим шумама. Оно што радите промијенит ће цијели свијет и уништити наше дом, а уништит ће и ваш дом.

Ставити смо на страну нашу подијељену прошлост како бисмо били заједно. Прије само једне генерације, многа наша племена ратовала су међусобно, али данас се заједно боримо против нашег заједничког непријатеља. А тај заједнички непријатељ све ви, недомородачки народи који су напали наше земље и који сад пале и оне мале дијелове шуме које сте нам оставили за живот. Бразилски предсједник Болсонаро потиче власнике фарми у близини наше земље да очиште шуму те не чини ништа како би их спријечио да нападну наш териториј.

Позивамо вас да зауставите оно што радите, да зауставите деструкцију, да зауставите нападе на душе Земље. Кад посијечете дрвеће, нападате душе наших предака. Кад копате за минералима, ударате у срце Земље. А кад на земљу и у ријеке испуштате отрове – пољопривредне кемикалије и живу из рудника злата – слабите духове, биљке, животиње и саму земљу.

Кад тако ослабите земљу, она почиње умирати. Ако тло умре, ако наша Земља умре, онда нитко од нас неће моћи живјети, сви ћемо умријети.

Зашто то радите? Кажете да је то због развоја, али какав је то развој који одузима богатство шуме и замјењује ју са само једном врстом биљке или једном животињом? Тамо гдје су нам духови некад давали све што нам је потребно за живот, сву нашу храну, наше куће, наше лијекове, сада је само соја или стока. Коме треба такав развој? Само неколицини људи који живе на фармама, они не могу издржавати много људи и они су јалови.

Па зашто онда то радите? Видимо да је то зато да неки од вас могу добити много новца. На језику Каyапо, ми новац зовемо пиу цаприм, „тужним лишћем“, зато што је то мртва и бескорисна ствар и доноси само штету и тугу. Кад ваш новац дође у наше заједнице, често узрокује велике проблеме и дијели наше људе. И можемо видјети да исту ствар чини и вашим градовима, у којима они које ви називате богатим људима живе изолирани од свих осталих, у страху да ће доћи други људи и узети им пиу цаприм. Истодобно, други људи гладују или живе у биједи, јер немају довољно новца да набаве храну за себе и своју дјецу.

Али и ти богати људи ће умријети, као што ћемо сви ми умријети. А кад се њихове душе одвоје од њихових тијела, њихове душе ће бити тужне и патити, зато што су они, док су били живи, учинили да многи други људе пате, умјесто да су им помогли, умјесто да су осигурали да сви остали имају довољно за јести прије него што су нахранили себе. То је наш начин, начин Каyапоа, начин старосједилаца.

Морате промијенити начин на који живите зато што сте изгубљени, изгубили сте свој пут. Пут којим идете је пут уништења и смрти. Да бисте живјели, морате поштовати свијет, дрвеће, биљке, животиње, ријеке, па чак и саму земљу. Зато што све те ствари имају душе, све те ствари јесу душе, а без душа ће Земља умријети, киша ће престати и храна ће усахнути и такођер умријети.

Сви дишемо исти зрак, сви пијемо исту воду. Живимо на једном планету. Морамо заштитити Земљу. Ако то не учинимо, доћи ће велики вјетрови и уништити шуму.
Тада ћете осјетити страх који ми осјећамо.

 

Преузето из Индеxа

 

 


Бука препорука

Репортаже

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.