ПЕТИЦИЈА ПРЕДАТА У СКУПШТИНУ РС: Преко 3000 грађано потписало, желе дипломе запослених у јавном сектору на увид!

Посланици Партије демократског прогреса Јелена Тривић и Драшко Станивуковић предали су данас у Народну скупштину РС петицију са више од 3.000 потписа грађана, којом траже јавно објављивање диплома запослених у јавном сектору у Републици Српској.

Elvir Padalović / 09. септембар 2019

Foto: BUKA

 

Јелена Тривић је рекла да су потписи прикупљани протеклих седам дана. 

Они захтијевају измјене и допуне Закона о регистру запослених у јавном сектору како би се измијенила два члана, којима траже да се за сваког запосленог поред стручне спреме додају и подаци из дипломе те да надлежни орган, који води регистар запослених у јавном сектору, да је дужан д аиспистује све неправилости из података о дипломама у јавном сектору и да о томе информише Народну скупштину.
 

"Ово није политичко, ово је једно већ опште друштвено питање, које се тиче свих грађана, које нарушава просперитет РС јер се о куповини диплома навелико говори, а нико ово питање не покушава да ријеши."рекла је Тривић.

Додала је и да је овај проблем ескалирао и да узрок одлазака младих, а који су уредно стекли своје дипломе. 

 

 

" Већина их је таквих и у јавном сектору и не видим зашто би био ичији проблем да се то јавно објави. Желимо да извршимо притисак на власт да објави регистар запослених у јавном сектору, за којије донијела зако 2017. а није га никад објавила. Притишћемо их да објаве регистар запослених." – рекла је Тривић на конференцији за новинаре.

Посланик ПДП-а Драшко Станивуковић је рекао да се у РС мора вредновати знање.

" Успјели смо да урадим оно што нам закон предвиђа а то је да прикупимо 3000 потписа за ову грађанску инцијативу. Овај закон и измјене смо могли да предамо без потписа иједног човјека. Међутим у свемо што радимо жељели смо легитимитет грађана. Зато смо се одлучили на овај корак - седам дана грађанске иницијативе. Ово желе грађани ове земље.Дубоко вјерујемо да око овог питања имамо консензус свих грађана и јединствен став свих политичких странака и народних посланика. Ово нас не дијели на странке, ово нас дијели на то јесмо ли за правду или не, да ли смо за то да се вреднује знање и да ли смо за то да нико никад не купи знање , да купи диплому и тако украде минимално 17 година вашег формалног образовања. Желимо данас системска рјешења, слово на папиру, а не да неко говори "хајде да сада провјеримо дипломе", то треба да буде слово закона. Желимо системска рјешења а не популистичка попут Додикове изјаве да се затворе факултети који издају лажне дипломе" рекао је Станивуковић.

 


Бука препорука

Политика

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.