Петак у Дјечијем позоришту РС: Позоришта из Мостара, Софије и Београда

Програм за петак...

BUKA portal / 11. октобар 2019

 

На Великој сцени Дјечијег позоришта РС у 10  и 12 часова Позориште лутака из Мостара одиграло је своју награђивану представу БАЈКА О ИЗГУБЉЕНОМ ВРЕМЕНУ аутора и редитеља Тамаре Кучиновић. Сценографију и костиме за представу креирала је Алена Павловић, а лутке Алена Павловић и Лучи Видановић. Музику потписује Атила Аксој., а у представи играју Игор Видачковић, Серђо Радош, Фатима Казазић, Нина Поповић и Нермина Дењо.

„Бајка о изгубљеном времену“ је занимљива, духовита и надасве поетична представа о дјечаку Петји Михајловичу Зубову који се због своје посебности, стидљивости и способности да осјећа свијет и постојање времена које му је намијењено, претворио у старца. Тај невјероватан догађај догодио се једног прољећног поподнева када је времену које посједује, као што га посједује сваки човјек, дозлогрдило чекати да Петја учини један тако једноставан, а толико прижељкиван корак, да једног недлакавог лептира подари једној дјевојчици Стасји која воли читати књиге, а због које му крв зуји у ушима, јежи му се кожа и срце му стане на једну милисекунду, те побјегне из њега главом без обзира. Због тог немилог догађаја који се дешава једном у трилион година Петја се претворио у старца, као и Стасја. Приморан да ју нађе у мноштву других старица, како би вратио своје вријеме, Петја упознаје себе кроз прихватање својих осјећања.

На Малој сцени, у 11 часова најмлађи су уживали у представи РИБАР И ЗЛАТНА РИБИЦА Театра „Аладин“, из Софије. Аутор представе је Теодора Попова-Лазарова, а редитељ је Димитар Петров Тодоров. Сценографија, костим и лутке дјело су ДианеУзунове-Тодорове, а музика Георгиа Гарчова. Лутке у представи анимира Димитар Петров Тодоров.

Прича говори о старцу по имену Ратко који упеца златну рибицу. Њаговој супрузи Злати, која пожели да ју златна рибица учини неизмијерно богатом и префињеном на крају не остаје ништа осим једног поломљеног корита. Урнебесна, шарена и занимљива бајка која учи и дјецу и одрасле правим животним вриједностима.

У 17 часова на Великој сцени Дјечијег позоришта РС ансамбл  Малог позоришта „Душко Радовић“ из Београд,а одиграће представу ЧУДОТВОРНО КРЕСИВО. Режијау потписује Горан Баланчевић, сценографију, костим и лутке Борис Чакширан, а музику Александар Локнер. Глумци у представи су Никола Керкез, Кармен Бардак, Владислава Ђорђевић, Ненад Радовић и Татјана Станковић.

Водећи се причом „Кресиво“, великог Х. К. Андерсена о сиромашном, али алавом, бахатом и разузданом војнику, који се по повратку из рата, уз помоћ магије брзо обогати и још брже заврши пред вјешалима, аутори представе су ову кратку и помало штуру бајку домаштали, расписали, разиграли и понудили у новом, иако и даље класичном руху. Као и у изворној причи, ношен снагом варљиве моћи која му је у рукама, војник одлучи да освоји срце строго и дуго чуване принцезе, излажући се опасности и на крају ризикујући свој живот. Ипак, у овој верзији бајке, кресиво нема само моћ да учини немогуће, већ му је основна сврха да чини добро и да лоше особине јунака претвори у врлине.

 

 


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.