Ових седам грешака које радите усред епидемије, ужаснуле би вашег доктора

Због пандемије коронавируса наше животне навике су се промијениле па за заштиту нашег здравља и нама блиских особа остајемо код куће, перемо руке чешће, а усвајамо и нове навике попут редовитог дезинфицирања и дубинског чишћења.

BUKA portal / 27. октобар 2020

Међутим, поједини још увијек чине одређене погрешке које их чине рањивијима на коронавирус.

Ово је седам погрешака које нас излажу додатном ризику од заразе коронавирусом, а које би требали престати радити у вријеме пандемије због властите сигурности.

1. Стављате контактне леће нечистим рукама

Будући да ново истраживање сугерира да се коронавирус може преносити кроз слузнице попут очију, можда би најбоље било да носите наочале док се пандемија коронавируса не повуче.

Очни лијечник и кирург Кевин Лее наводи како би вас подешавање контактних лећа тијеком дана неопраним рукама могло изложити већем ризику од заразе.

"Препоручујем да леће замијените наочалама. Осим што смањују шансу за пријенос вируса, наочале могу послужити и као заштитна баријера против аеросолног пријеноса", каже Лее.

2. Трљате очи

Кад смо уморни или поспани, навика нам је да протрљамо очи, но то сада и није тако безазлена навика.

"Трљање очију или додиривања лица, а особито ако сте прије тога додиривали јавне површине, може потенцијално унијети вирус у тијело", наводи Лее.

3. Дијелите козметику

Ако сте посудили пријатељици маскару или оловку за очи, то вам се можда и не чини тако опасно, но стручњаци на то гледају мало другачије.

"Могуће је да је маскара контаминирана ако је била у контакту с очним излучевинама некога тко је позитиван на цовид-19", објашњава Лее.

То је посебно проблематично јер су бројни асимптоматски носитељи коронавируса, што значи да се вирусом можете нехотице заразити ако дијелите козметику и шминку с особом која је заражена, а да тога није ни свјесна.

"Ако је нетко у вашем кућанству позитиван на цовид-19, избаците сву шминку коју је та особа користила од појаве симптома или чак и неколико дана прије тога", савјетује Лее.

4. Гризете нокте

Грицкање ноктију само по себи је лоша навика, али тијеком пандемије коронавируса то може бити и опасно.

"Наши прсти и нокти могу бити легло разних клица, укључујући и вируса који узрокује цовид-19, а особито ако људи не перу руке како треба", истиче Роберт Гомез, епидемиолог и стручњак за цовид-19.

Гомез напомиње да ако људи гризу нокте, вирус уносе изравно у уста, излажући се ризику од заразе коронавирусом, али и других болести.

5. Дијелите храну или прибор за јело

Можда желите подијелити укусан залогај хране са својим најмилијима, али то тренутно није најбоља одлука.

"Кад људи дијеле храну или пиће с другима, укључујући оне у свом кућанству, излажу себе или друге додатном ризику од заразе коронавирусом", наводи Гомез.

То се такођер односи и на кориштење истог прибора за јело као и чланови вашег кућанства, а да их претходно темељито не оперете.

"Вирус се може ширити дијељењем прибора за јело", објашњава Цара Пенсабене, медицинска директорица у ЕХЕ Хеалтх-у. Додала је да посуђе и прибор за јело треба темељито опрати прије поновне употребе.

6. Отварате врата без маске

Само зато што сте технички још увијек у затвореном простору и што је достављач пред вашим вратима, не значи да се учинковито дистанцирате. Заправо је отварање врата без маске једна од највећих погрешака коју људи чине, а да тога нису ни свјесни.

"Ако се не можете физички дистанцирати, носите маску цијело вријеме, осим кад конзумирате храну и пиће", напомиње лијечница Енцханта Јенкинс.

7. Обављате куповину која није нужна

Само зато што су врата свих трговина отворена, не значи да је пожељно наставити са свим праксама које смо упражњавали прије коронавируса. Јенксинс наводи да би вас обављање куповине која није нужна могла потенцијално довести у опасност. Дакле, одлазак лијечнику, на посао, у љекарну и куповина хране је оно што је нужно обавити, али пожељно је да оне навике које вам нису неопходне избаците за вријеме пандемије, пише БестЛифе.


Бука препорука

Тема

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.