Отворено писмо Вијећу Бихаћа: Повуците Одлуку о хидроелектранама на Уни!

Ријеке као што је Уна морају бити последња мјеста која ћемо да угрозимо ради економске добити.

Elvir Padalović / 22. јул 2015

Центар за животну средину из Бањалуке упутио је данас отворено писмо Градском вијећу Града Бихаћа поводом усвајања Приједлога Одлуке о давању сагласности на покретање поступка додјеле концесије Јавним натјечајем- тендер за пројектовање, изградњу, управљање и пријенос  мХЕ на локалитету Мартин Брод и Добреница, те поводом ванредне Скупштине на којој ће се сутра поново гласати о овом питању.


У писму они позивају Градско вијеће Бихаћа да повуче Одлуку о давању сагласности за покретање поступка додјеле концесије за мале хидроелектране на ријеци Уни и станете на страну грађана у одбрану ове ријеке, а не интереса приватног сектора.


Уна је позната и вриједна управо због својих природних феномена, дивље снаге и људи који су вијековима везани уз њу. Подручје Бихаћа и Унско-санског кантона је једно од приоритетних области БиХ за развој одговорног и авантуристичког туризма, активности у природи и кориштења природних ресурса на одржив начин. Сви планови Националног парка Уна, па и само постојање парка као институције се оваквим пројектима угрожавају.


Ријеке као што је Уна морају бити последња мјеста која ћемо да угрозимо ради економске добити. Иако се ради о малим хидроелектранама, утицај које оне имају на околиш је огроман. Кањони и клисуре БиХ су тзв. „вруће тачке биодиверзитета“ са многим ендемским, вриједним и ријетким врстама, које смо дужни да штитимо.


Национални паркови су основани управо са циљем да се природно и културно-историјско насљеђе очува и користи на начин да добит од тога има шире друштво и локална заједница. По ИУЦН  категоризацији заштићених подручја хидроелектранама није мјесто у националним парковима.


Како с енаводи , Центар за животну средину/ Фриендс оф тхе Еартх Босниа анд Херзеговина окупља професионалце и активисте посвећене заштити животне средине и одрживом развоју, те годинама пратимо планове за изградњу хидроенергетских објеката у БиХ.

"Изразито критичан став имамо према плановима за изградњу хидроелектрана у заштићеним подручјима или на високовриједним ријекама, каква Уна свакако јесте, те Вас због тога позивамо да повучете наведену Одлуку" напомиње се у Писму упућеном градским оцима у Бихаћу. Центар за животну средину се са својим капацитетима и знањем придружује борби локалног становништва и организација из Бихаћа и околине у одбрани Уне, као једног од истинских бисера Крајине.


Бука препорука

Бука деск

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.