Осмомартовски марш у Бањалуци: Шутња нас не штити (ФОТО)

Осмомартовски марш одржан је данас у Бањалуци, а окупљени су шетали од Народног позоришта РС до Трга Крајине.

Maja Isović Dobrijević / 08. март 2020

Foto: BUKA

Осмомартовски марш организовали су Радничка солидарност, Центар за младе Кварт и Оштра нула. Слоган овогодишњег - деветог по реду Осмомартовског марша је “Шутња нас не штити!”, чиме се на једноставан начин поручитило да требамо да реагујемо и гласно укажемо на проблем и потражимо помоћ када нам је потребна.

Милица Пралица из Оштре нуле каже да је Осмомартовски марш у Бањалуци први пут организован 2012. године, када је неколико жена из Оштре нуле, заједно са сарадницима и пријатељима, одлучило да укаже на проблеме са којима се сусрећу жене у бх. друштву.

“Те 2012. године, било је свега 20 особа које су марширале кроз Бањалуку, а обезбјеђивало нас је 40 полицајаца. Људи су били прије свега збуњени шта се дешава у Бањалуци, неки од наших суграђана су мислили да је у питању поворка поноса. Сада, након осам година организовања марша, ми имамо дванаест организација које учествују у самој организацији, појединце/ке који желе да допринесу организацији. Број жена и мушкараца који марширају са нама се повећава из године у годину. Важно је напоменути да је Осмомартовски марш дио регионалне, али интернационалне кампање обиљежавања Осмог марта”, каже за БУКУ Милица Пралица.

ЖЕНЕ ТРПЕ НАСИЉЕ

Захваљујући осмомартовском маршу, почело се јавно говорити о катастрофалном стању у бањалучком породилишту и женским репродуктивним правима.

“Марш је окупио жене које су покренуле удружење ДРИП, захваљујући коме је снижена цијена епидурала, омогућено присуство оца на порођају, трудницама омогућена посјета породилишту. Сада у Бањалуци имате школу за труднице и породиље и слично”, истиче Милица и додаје да је током ових осам година организовања марша указивано на проблеме са којима се жене сусрећу у нашем патријархалном друштву.

“Марширали смо за обесправљене раднице, мајке, породиље, жене које су жртве насиља у породици, али и институционалног насиља итд. и схватили смо да је највећи проблем у нашем друштву управо тај што саме жене које трпе насиље, мобинг, сексуално узнемиравање прешућују и трпе исто, некад чак нису ни свјесне свих облика насиља као таквог, већ га прихватају, јер је оно постало друштвена норма. Управо овогодишњом паролом желимо охрабрити жене да прекину шутњу и почну јавно говорити о насиљу које доживљавају свакодневно. Желим им поручити да нису саме у свему томе, да процес јесте дуготрајан, али је битан и ако свака од нас не проговори о насиљу које јој се дешава, биће још горе, јер наша шутња нас не штити”, рекла је Милица.

 

Погледајте фотографије са данашњег окупљања у Бањалуци:

 

 

 

 


Бука препорука

Женска права

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.