Огласио се Јое Биден о пресуди Младићу

Реакција на данашњу пресуду Ратку Младићу.

BUKA portal / 08. јун 2021


"Прије готово двадесет шест година, Ратко Младић наредио је погубљење по пријеком поступку око 8.000 ненаоружаних мушкараца и дјечака у Сребреници. Такођер је водио бруталну вишегодишњу опсаду Сарајева и био је одговоран за многе друге злочине", наводи у својој реакцији на данашњу пресуду Ратку Младићу, предсједник САД-а Јое Биден.

“Међународни резидуални механизам Уједињених нација за кривичне судове у Хагу потврдио је данас његову осуду за геноцид, злочине против човјечности и ратне злочине. Ова повијесна пресуда показује да ће они који чине стравичне злочине бити одговорни.

Такође појачава нашу заједничку одлучност да спријечимо да се будућа звјерства почну било гдје у свијету”, наводи Биден у реакцији на пресуду.

Како је навео Биден, правда и помирење су темељ мира за стабилност.

“Сједињене Државе помогле су водити међународне напоре да се окончају злочини у Босни и Херцеговини, приведу правди они који су починили злочине тамо и у другим дијеловима бивше Југославије и успостави трајни мир у тој земљи и широј регији. Захвални смо на неуморном раду трибунала УН-а током протекле двије деценије на случајевима везаним за сукоб на Балкану и свима онима чија је посвећеност омогућила ову пресуду.

Правда и помирење темељ су мира и стабилности за будућност, а данашња одлука такођер је важна потврда да је то могуће. Искрено се надам да ће лидери у региону поштовати ову пресуду и појачати њен значај за владавину закона“.

“Моје данашње мисли су са свим преживјелим породицама многих жртава Младићевих злочина. Никада не можемо избрисати трагедију њихове смрти, али надам се да ће данашња пресуда пружити утјеху свима који тугују”, закључио је предсједник САД.

Реакција Амбасаде САД-а у Сарајеву

Америчка амбасада у БиХ поздравила је данашњу одлуку Жалбеног вијећа Међународног резидуалног механизма Уједињених нација за кривичне судове којом се потврђује осуђујућа пресуда за Ратка Младића.

“Америчка амбасада у БиХ поздравља данашњу одлуку Жалбеног вијећа Међународног резидуалног механизма Уједињених нација за кривичне судове којом се потврђује осуђујућа пресуда за Ратка Младића. Пресуда представља важан корак ка одговорности оних који су одговорни за несагледиве патње народа БиХ, док истовремено доноси мјеру дуго очекиване правде жртвама и њиховим породицама.

Позивамо све стране да поштују пресуду суда и поново се посвете континуираном помирењу и мирном суживоту кључном за будућност стабилне и сигурне Босне и Херцеговине која штити права свих њених грађана”, поручили су из Амбасаде.

(Н1)


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.