Одржано 9. издање Филмског фестивала „Ухвати филм – Бањалука”

Филмски фестивал „Ухвати филм – Бањалука” одржан је од 9. до 11. октобра 2019. године у Бањалуци.

BUKA portal / 15. октобар 2019

Foto: Tea Jagodić

 

У пуној сали ЦинеСтара у Делта планет свечано је отворен 9. Филмски фестивал „Ухвати филм – Бањалука“ а наредна два дана,  пројекција филмова и пратећи програм наставио се у Музичком павиљону „Стакленац”.

Захваљујући сарадњи ХО “Партнер” и Креативно-афирмативне организације Парнас из Новог Сада Филмски фестивал о особа са инвалидитетом, који се у Бања Луци одржава од 2011. године је постао дио регионалног фестивала „Ухвати филм” који се поред Бањалуке одржава у Новом Саду (Србија), Ријеци (Хрватска) и Котору (Црна Гора).

Фестивал је званично отворила министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, која је навела да је овај фестивал са 24 филма из 12 земаља знатно доприноси богатству умјетничког стваралаштва, те подстиче младе генерације стваралаца.

„Сигурна сам да ће нам и овогодишње фестивалско издање донијети потпуно нови увид у стваралаштво лица са инвалидитетом које у потпуности руши предрасуде и потврђује равноправност у културном стваралаштву”, рекла је Тривићева током отварања Фестивала.

Циљ „Ухвати филм” фестивала је да се кроз филмску умјетност  допринесе смањењу социјалне дистанце према особама с инвалидитетом промовишући потенцијале и могућности.

„Лица са инвалидитетом имају своје потенцијале и могућности и не треба их маргинализовати, него на прво мјесто ставити њихову личност, па тек онда инвалидитет, треба им дати шансу да буду креативни и раде”, рекла је Душица Липовац, директорка „Ухвати филм – Бањалука“ фестивал.

Филмску пројекцију је отворио кратки видео/филм „Не изостављајте нас“ настао у продукцији РТРС-а а на идеју Сервис центра „Дајте нам шансу – Звјездице“. Премијерно су приказана 24 филма, који филмским приступом о инвалидности отварају табу теме и мијењају перспективе. У току тродневног фестивалског програма била је постављена изложба фотографија Тее Јагодић, концептуалне фотографкиње.

Модели на фотографијама су чланице Удружења жена са инвалидитетом "НИКА", а фотографије су настале за потребе календара „НИКА 2019“ у оквиру кампање  „Приступ правди за жене са инвалидитетом“. Пратећи програм фестивала су биле панел дискусије на теме Разбијајући предрасуде кроз умјетност (модератор: Душица Липовац) са гостима: Теа Јагодић – концептуална фотографкиња, Ања Кавић - режисерка, Вања Чолић - дипломирана новинарка, виши стручни сарадник за инклузију ученика са посебним образовним потребама у Министарству просвјете и културе, Биљана Недић – умјетница, спортисткиња, активисткиња, Гордана Шекарић - оперативни менаджер у Културном центру „УАДС“ и Желимир Радиновић - директор ЈУ Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС. Овдје је акцент стављен на важност учешћа ОСИ у умјетничком стваралаштву, њиховом профилисању, те значају институција и организација који су посветили пажњу умјетности и култури, као и умјетницима који су својим радом рушили предрасуде и табуе.  

Панел дискусију на тему Жена јуче, данас, сутра водила је правница и активисткиња Ана Котур Еркић, док су гости били: Моника Поњавић – филмска критичарка, Дијана Тепшић - директорица Плаy Теам креативне агенције из Бањалуке и директорица програма Регионалног комуникацијског догађаја “Плаy Медиа Даy”, Тања Мандић Ђокић - Ђокић, социолошкиња, консултантица за питања друштвено маргинализованих група, Лана Јајчевић – Фондација Удружене жене ​ и Алма Мујановић.  Свака од учесница је дала допринос у култури као дјелатности, култури активизма и поштовању различитости, као културног богатства, те са којим су се препрекама суочиле у својим активностима.

Програм Фестивала је употпунило и гостовање Небојше Курузовића и Саше Берендике - "Поесy за једну особу”.

Организатори се захваљују свима онима који су помогли организацији овогодишњег фестивала, те свим писаним и електронским медијима, који из године у годину упознају јавност са „Ухвати филм” фестивалом и организационом тиму Фестивала који годинама с великом преданошћу ради на његовој припреми и реализацији.

Овогодишњи „Ухвати филм – Бањалука” фестивал подржали су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Град Бања Лука, Библиотека за слијепа и слабовида лица Републике Српске, ЈУ Народна и универзитетска библиотека Република Српске, Витаминка-Витинка, Здраво да сте и ЦинеСтар Делта Планет. Медијски покровитељ је Радио-телевизија Републике Српске.


Бука препорука

Вијести

Најновије

Посматрајте догађаје изблиза.

Пријавите се на наш Newsletter.